Büszkék vagyunk!

2022.07.02. 10:32

Pécsi hallgatók nyerték el az építészeti díjat

Radnai B.

Forrás: PTE

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának csapata nyerte a 2022-es év Belsőépítészeti díját a Németországban rendezett világhírű Solar Decathlon energiatudatos építészeti versenyen. A pécsi hallgatók 14 nap alatt építették fel Wuppertalban a fenntarthatóságot demonstráló minta­otthonukat.

Az aranyérem többek között annak köszönhető, hogy a pécsiek projektje túlmutat az építészeti aspektuson, az általuk felépített ház az ökológiai fenntarthatóság és a környezetpozitív építészet mellett a társadalmi felelősségvállalásra is jelentős hangsúlyt fektet.

– Ökotudatos, hosszú távon a környezetét nem terhelő, inkább segítő, anyagait tekintve 95 százalékban visszaforgatható rendszert hoztunk létre – mesélte dr. Kondor Tamás, a PTE MIK dékánhelyettese, aki a fiatal magyar csapatot sikerre vezette.

A szakember elmondása szerint újító megoldás az épületben többek között az is, hogy az utca felőli északi homlokzatot a káros anyagokat megkötő zöld lombozattal és tetővel alakították ki. Az épületbe integrált aktív élőflóra pedig megszűri a gépjárművek által kibocsátott káros anyagokat, a nyári hőségben pedig páraháztartásának köszönhetően hűti a homlokzatot.

A kiváló szereplés több vállalkozás összefogásával valósulhatott meg. A részvételt támogatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége is.

– Kiemelt hangsúlyt kell fordítanunk az innovációra, amelyek a környezettudatos gondolkodás mentén, pluszenergiás épületek működtetését teszik lehetővé – mondta a dékánhelyettes.  

Többletenergia

Az épület elsődleges célja, hogy a passzív megoldással úgy tudják csökkenteni vagy minimalizálni az épület energia­igényét, hogy az a lehető legkisebb energiafelvétellel biztosítható legyen. Ebből is adódik, hogy a napelemmező nemcsak az épület energiaellátásáról gondoskodik, de még többletenergiát is termel, amivel a bentlakók az e-biciklijüket is fel tudják tölteni. A belsőépítészet is sok újítást tartalmaz, egyedi lámpacsaládot terveztek a hallgatók. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában