A csalók feketelistán szerepelnek

2022.07.23. 07:01

Olcsó, akciós tűzifát hirdetve verik át rendszeresen a vevőt

A nyár a tűzifavásárlás ideje, az energia-veszélyhelyzet bejelentése óta a kereslet jelentősen megugrott – a hatóságok körültekintő vásárlásra intenek mindenkit, és a hirdetések folyamatos ellenőrzésével igyekeznek elejét venni az átveréseknek.

Fotó: Mészáros János

A közösségi média felületein rendkívül nagy arányban jelennek meg jogsértőnek bizonyuló tűzifahirdetések a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tavalyi ellenőrzéseinek tapasztalatai szerint. 

A hatóság folyamatosan felhívja az érintett vásárlók figyelmét az elővigyázatosságra, ezen kívül a hirdetések állandó ellenőrzésével igyekeznek megelőzni az átveréseket, és támogatni a jogkövető faanyag-kereskedők tevékenységét

A tapasztalatok szerint egyre többen az internetes fórumokról gyűjtenek ajánlatokat. Sok esetben rendkívül olcsón, nagyon jó minőségű, száraz, akciós tűzifát kínálnak eladásra, néha ingyenes szállítással. Az eladók megbízhatóságának vizsgálatára azonban a hatóság tapasztalatai szerint már jóval kisebb hangsúlyt fektetnek a vásárlók. Így amikor megérkezik a kisteherautó, és leborítják a fát, kiderül, hogy az kevesebb is, vizesebb is, vagy akár nem is olyan fafajú, mint amit rendeltek. 

A tűzifavásárlást tekintve Baranya a közepesen magas kockázatú megyékhez tartozik, a Nébih besorolása szerint. 

– A tűzifavásárlás nagy szakértelmet igényel, ezért ne a legolcsóbb ár alapján, hanem az eladó megbízhatósága, ismertsége, későbbi beazonosíthatósága alapján válasszon mindenki – javasolja a Nébih. A hivatal honlapján a kereskedő EUTR-azonosítószáma könnyen ellenőrizhető. Ezen kívül egy „feketelista” is megtalálható a weboldalon – mindenképp kerülendő az a hirdető, aki ezen szerepel. 

A tűzifa szállításához szükséges a speciális, szigorú számadású szállítójegy, melyen megjelenik az eladót azonosító FA-AA betűkód és hét számjegy. – Kiszállításkor ezt kérjük el, hiszen a vásárlónak is alá kell írnia a dokumentumot és az első példányt neki kell megkapnia – hívja fel a figyelmet a Nébih. 

A „feketelistát” is érdemes böngészni

Tavaly az előző évinek csaknem az ötszörösét, azaz összesen 12 ezer darab fatermék – elsősorban tűzifa – eladását célzó hirdetést ellenőriztek a Nébih szakemberei. A hirdetések túlnyomó részét a közösségi média csatornáin tették közzé, ezek 84%-a bizonyult jogszerűtlennek. 

– A jogsértések jellegét tekintve egyre gyakoribb a hamis EUTR-technikai azonosítószám megadása – közölte a hatóság. Az azonosítószám lényege, hogy igazolja a faanyag-kereskedő jogszerű működését, adott esetben utólag is lehetővé tegye a számonkérését. A Nébih a nyilvántartásba vett faanyagkereskedelmilánc-szereplők adatait kereshető formában közzéteszi honlapján, ezért bárkinek könnyű kiszűrnie, ha valaki hamis EUTR-azonosítóval hirdet. 

A jogszerűtlen hirdetésekben szereplő adatokat a Nébih egy „feketelistán” is közzéteszi. A csalókhoz köthető telefonszámok kereshető formátumban megtalálhatóak a hivatal honlapján, amit érdemes átnézni a rendelés előtt, mert a tapasztalat szerint a vevőket átverők újra és újra használják a számokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában