Figyelmeztet a Nébih!

2022.08.17. 07:01

A „repoharat” nem szabad újratölteni a kiszolgálópultokban

Szinte minden fesztiválra jellemző, hogy az italokat visszaváltható „repoharakban” szolgálják fel – ezek kezelésére is szigorú szabályok vonatkoznak, amelyek betartását a hatóság a nyári ellenőrzései során is vizsgálja. A használt poharat a kiszolgálópultban újratölteni például nem szabad.

W. K.

Fotó: Majzik Attila

Fesztiválokon, nagyobb rendezvényeken Baranyában is egyre többször találkozhatunk betétdíjas, visszaváltható „repoharakkal” – az italokat kizárólag ebben szolgálják fel. Elterjedésük az egyszer használatos műanyag termékek korlátozásának köszönhető, és kezelésük külön odafigyelést igényel a vendéglátásban dolgozók részéről. Használatuk során alapvetően a fogyasztói edényekre vonatkozó szabályokat kell betartani.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei idei nyári szezonális ellenőrzéseik során külön figyelmet szenteltek a „repoharak” kezelésének. – Alapszabály, hogy a vendég által használt poharat a kiszolgálópultban újratölteni nem szabad, minden esetben tisztát kell biztosítani – hívja fel a figyelmet a hatóság. Ennek fő oka, hogy a visszakerülő pohár potenciális szennyezőforrás lehet, például ha a fogyasztó kézhigiéniája nem megfelelő.

Mindemellett, ha a mások által már használt pohár hozzáér a sörcsaphoz, vagy a tömény italok adagolójához, szintén fertőzésveszélyt jelenthet. Sokan ennek ellenére ragaszkodnak ahhoz, hogy a saját poharukat töltsék újra – ennek a hatóság álláspontja szerint egyetlen elfogadható módja, ha ezt a vendég asztalánál teszik meg anélkül, hogy visszakerülne a kiszolgálópultba.

A Nébih a következő szabályokra hívja fel a vendéglátósok figyelmét: a használt poharakat, ideértve a „repoharakat” is, úgy kell visszagyűjteni, hogy az ne eredményezzen élelmiszer-biztonsági kockázatot, azok ne érintkezzenek a tiszta edényekkel, illetve élelmiszerekkel.

A felmelegedett ásványvíz kerülendő

Fontos tudni, hogy a „repohár” fogyasztói edénynek minősül, annak fertőtlenítő mosogatásáról gondoskodni kell. Mindemellett fogyóeszközként kell ezekre tekinteni, azaz csak addig szabad használni, amíg a felületük ép, megfelelően tisztítható és fertőtleníthető.

Fontos tudni, hogy ha egy műanyag termékre azt írta a gyártó, hogy napfénytől védett, hűvös helyen tárolandó, akkor azt nem kizárólag a benne található élelmiszer, hanem az élelmiszer és a csomagolóanyag együttes védelme érdekében tüntették fel. A Nébih arra hívja fel a figyelmet, hogy ha ilyen termék kerül hosszabb időn keresztül például a tűző napra, akkor kioldódhatnak nem kívánatos vegyületek a csomagolóanyagból. 

– A nyári melegben a csomagtartóban felmelegedett ásványvizet, üdítőt inkább ne igyuk meg, ezen kívül az üzleteknek is ügyelniük kell arra, hogy az ilyen árut ne közvetlenül a kirakat üvege mögé helyezzék – hangsúlyozza a hatóság. A műanyag csomagolóanyagok eltérő összetételűek, ezért különböző tulajdonságokkal bírnak. Ennek megfelelően egyes termékek mikrohullámú sütőbe vagy akár fagyasztóba is tehetők, míg más műanyagok ilyen hatásoknak kitéve megolvadnak vagy töredezni kezdenek. A használati útmutatást kell mindig követni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában