Tervszerű marad a gazdálkodás

2022.08.18. 07:00

Nincs veszélyben a mecseki erdő az új rendelet miatt

Az erdőgazdálkodás fenntarthatóságát hosszú távon közös társadalmi érdekünk fenntartani, hiszen az erdő szolgáltatásaira nemcsak jövőre, hanem 50-100-200 év múlva is számítunk, írta lapunkhoz eljutatott közleményében a Mecsekerdő Zrt. sajtóosztálya.

bama.hu

Fotó: Bach Máté

A kormány a közelmúltban kiadott rendeletében, az energiakrízis kapcsán átmenetileg módosította a fakitermelés szabályait, ami miatt a Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt-hez is sok megkeresés érkezett.

Lapunk is kereste a Mecsekerdő Zrt., hogy választ kapjunk azokra a kérdésekre, ami több napja a közvéleményt érdekli, hogy veszélybe kerülnek-e a fák? A Mecsekerdő Zrt. akkor közölte lapunkkal, hogy közleményben tájékoztatják a közvéleményt a kialakult helyzetről. A közleményt szerda délután küldték el lapunknak, ebből idézünk.

– Az erdészek munkájának eredménye, tehát a Mecsekerdő fő terméke maga az erdő. Az erdő sokféle szolgáltatást nyújt az ember számára, ezek egyike a fa, mint megújuló nyersanyag. A fenntartható erdőgazdálkodás lényege pontosan az, hogy kevesebb fát termelünk ki az erdőből, mint amennyit az megterem, így az élőfakészletünk folyamatosan gyarapodik – mondta Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója. – A kormányrendelet arra vonatkozó lehetőségeket tartalmaz, hogy a tartalékokhoz adott esetben hatékonyabban tudjunk hozzájutni, de a Mecsekerdő fenntartható erdőgazdálkodási gyakorlatán nem módosít, így az erdőket sem fenyegeti.

A Mecsekerdő fontosnak tartja leszögezni, hogy ősszel a 2022-es tervek szerint folytatja tevékenységét. Ahogy a terveknek megfelelő gazdálkodást, úgy a rendeletben megfogalmazott lehetőségek alkalmazását továbbra is független hatóság ellenőrzi, védett területeken a természetvédelmi hatóság is. Így az erdők természeti értékei nem sérülhetnek. Semmiben sem változnak az erdő- és a természetvédelmi törvény azon alapvető rendelkezései, hogy az erdők területe és természetességi állapota nem csökkenhet. Így a Mecsekerdő a fenntarthatósági elvek mentén, a természetvédelmi szabályozás maximális betartásával képes ellátni tűzifával a baranyai lakosságot.

 

Ötvenöt ezer hektárnyi erdőterületen gazdálkodnak 

A magyar erdőgazdálkodás száz év alatt 11 százalékról 22 százalékra növelte hazánk erdővel borított területeinek arányát. Ez a változó történelmi korszakokat átívelő eredmény nem valósulhatott volna meg a magyar erdészek erdők és természeti értékek iránti mély elkötelezettsége, felelősség vállalása és szakmai felkészültsége nélkül, említette meg a Mecsekerdő Zrt. sajtóosztálya a közleményben. 

A Mecsekerdő Zrt. 55 ezer hektárnyi erdőterületet kezel, változatos erdőtársulásainak 89 százalékát őshonos fafajokból álló, elegyes lomberdők alkotják. A Dráva-síkon magas értéket képviselő tölgyerdőket, a Mecsek mély termőrétegű talajain tölgyes-bükkös, a Zselic termőhelyein ezüsthársas bükk állományokat és tölgyeseket kezel. Az általa kezelt terület természeti értékekben rendkívül gazdag, erdeinknek 75 százaléka áll különböző szintű természetvédelmi oltalom alatt, területén két erdőrezervátum is található. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában