2022.08.06. 14:37
A szezon végén kell a dinnyét kopogtatni
Itt a dinnyeszezon, szebbnél szebb gyümölcsöket kínálnak az árusok megyeszerte. Az azonban, hogy szép piros a dinnye belseje, még nem garancia arra, hogy az íze is megfelelő.
Ők is tudják, mi a jó
Fotó: Lang Róbert
Bizonyos jelekből a vásárlók következtethetnek a görögdinnye érettségi állapotára anélkül, hogy megkóstolnák. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint árulkodó lehet a dinnye kocsánya – ha az erős, friss, és zöld, akkor a gyümölcs valószínűleg még nem teljesen érett.
A csíkos héjúaknál érdemes a színre is figyelni: a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín azt jelzi, hogy a dinnye érett.
Sokan arra esküsznek, hogy a dinnye érettségét kopogtatással is meg lehet állapítani – az ütögetésre jelentkező kongó hang azonban csak azt jelzi, hogy magas a víztartalma. A szakemberek szerint ez a „technika” inkább a szezon végén lesz érdekes, amikor már a túlérett dinnyék kiszűrése a feladat.
Nincs nyár dinnye nélkül
Az sem mindegy, hogy a dinnyét milyen körülmények között tárolják az árusok – a görögdinnye frissen szedve a legfinomabb, ezért fontos, hogy betakarítás után mielőbb a vevőkhöz jusson. Helytelen a gyakorlat, amikor kánikulában a tűző napon nagy halomba rakva kínálják – így az alul lévők megnyomódhatnak, amitől romlásnak indulnak. – Mivel a gondatlan tárolás nem kedvez az ízek megőrzésének, az ilyen helyeket tanácsos elkerülni – javasolja a hivatal. Hangsúlyozva, hogy felezett dinnyét csak olyan helyen vegyünk, ahol az eladó tud kezet mosni, tisztán tartja a kést és az asztalt, valamint gondosan lefóliázza a dinnyefeleket.