Otthonfelújítási támogatás

2022.08.06. 12:20

Az anyós házára nem jár az állami támogatás

A Magyar Államkincstár adatai szerint az otthonfelújítási támogatás összege nyárig meghaladta a 260 milliárd forintot. Eddig több mint 150 ezer család kapott támogatást.

Képünk illusztráció

Fotó: Shutterstock

A gyermekes családoknak szóló otthonfelújítási támogatással az állam hárommillió forinttal járul hozzá a lakások felújításához december 31-ig. 
Utólag módosítható 
Olvasóink kérdezték szerkesztőségünktől, mi a teendő, ha az előleget a vállalkozói szerződés kelténél korábban utalta el a kérelmező, a végszámlán pedig egy másik, későbbi dátum szerepel, új szerződést kell írni, új dátumokkal. 

Mint az Ingatlanbazár szakértőjétől megtudtuk, még ha a géppel kitöltött vállalkozói szerződést le is pecsételte, alá is írta már a vállalkozó, még mindig, utólag is írható rá kézzel anyagmennyiség – annyi, amennyiben megállapodtak és amennyit már ki is fizettek a vállalkozónak. 

Sok múlik a vállalkozón 
Ha nem a vállalkozó állította ki a számlát az építési anyagról, a számla nem tüntethető fel a vállalkozói szerződésben. 
Ha a felújításkor a vállalkozó által biztosított és a számlázott anyagon kívül további anyagot is kellett még vásárolni, annak elszámolása mellé elég az 1. számú mellékletet kitölteni. Ha a kerítés felújításához vásárolunk anyagot, de nem társul hozzá munkadíj, szintén csak az 1. számú mellékleten kell az anyagköltséget feltüntetni. 
Az átutalás tranzakciós bizonylata csatolandó, ha az előleg készpénzes fizetésű, a végszámla kiegyenlítése pedig utalással történik. Amennyiben az aláírási címpéldányban szerepel a vállalkozó pecsétje, a vállalkozói szerződésre is kerüljön rá ez a pecsét, az aláírás önmagában nem elég. Az nem gond, ha az anyagköltségszámlák tavalyiak, viszont a munkadíjszámlát csak idén állítják ki. 

Tulajdonjogi kérdések 
Lassan 3 éve él élettársával és hamarosan 4 éves kisfiukkal az érdeklődő abban a lakásban, amely csak márciusban került a tulajdonába rokoni ajándékozással. Hitelt nem szeretne felvenni, önerőből intézné a fűtéskorszerűsítést, konvektorról radiátorra váltana. Ha a többi feltételnek is megfelel, kérelme pozitív elbírálásának nincs akadálya. Amennyiben az anyagköltség és a munkadíj aránya a számlák végösszegében helyesen szerepel, jár az 50 százalékos támogatás. 
Klímát szeretne beszereltetni az anyósánál élő asszony, hiszen férjének 1/4 tulajdonrésze van az ingatlanban. Sajnos a férj nem igényelheti meg ezt a támogatást, mert az 1/4 rész ehhez kevés, legalább 50 százalék szükséges. 
Amennyiben a férj állandó lakcíme nem azonos a feleségéével és a gyermekükével, akik a felújított lakásban laknak, csak a feleség nevén nyújtható be a pályázat. Persze ennek az is feltétele, hogy a számlák a feleség nevére szóljanak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában