A rezsi is fontos

2022.08.05. 17:00

Az idei ponthatárok is felverték az albérletek árait

A nemrégiben kihirdetett felvételi ponthatárok szokás szerint felverték az elérhető albérletek árait országszerte, de különösen az olyan frekventált egyetemmel rendelkező városokban, mint Pécs.

Radnai Balázs

A kép illusztráció

Fotó: CSAPO BALÁZS

Az egyetemi ponthatárok kihirdetését követően korántsem meglepő, ha megindul a roham az egyetemvárosokban a bérbeadásra kínált ingatlanok iránt, ám a rezsiköltségek váratlan drágulása azért rendesen belezavart idén a képbe, több szempontot kell figyelembe venni. Az elmúlt napokban jelentősen megnőtt az érdeklődés az alacsonyabb rezsijű kiadó ingatlanok iránt, mert főképp ezeket keresik a leendő bérlők.

A ponthatárok kihirdetése előtt országosan jóval több mint tízezer lakóingatlan várt bérlőre az egyik ingatlanportál elemzése szerint, ráadásul az adatok alapján már júniusig havi négy százalék drágulást mutattak a Központi Statisztikai Hivatal elemzései.

– A háború miatt bizonytalanná vált gazdasági kilátások és az átlag feletti energiafogyasztásra vonatkozó új piaci árazásra vonatkozó rezsiszabályok egyrészt alacsony díjszabású albérletek, hovatovább a minél olcsóbban fenntarthatóbb albérletek felé mozdítják el a piacot – értékelte a jelenlegi helyzetet Szabó Szilárd ingatlankiadással foglalkozó pécsi vállalkozó, aki hozzátette, hogy már jóval korábban gondoskodott az általa bérbe adott ingatlanok esetében napelemekről és hőszivattyúról.

Az elemzések szerint a fiatal magyarok majdnem kilenc százaléka él bérelt ingatlanban, ám a lakbérek exponenciális ütemben nőnek és ezzel együtt a bérbeadók is egyre fokozottabban válnak mind óvatosabbá.

Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy az új helyzetben is rejt további számos buktatót mind a bérlő, mind a bérbeadó számára. A Magyar Közjegyzői Kamara tapasztalatai alapján ugyanis a felek még mindig az internetről letöltött, régóta elavult formanyomtatványok alapján kötnek egymással bérleti szerződést, méghozzá mindezt annak ellenére, hogy mindkét fél számára előnyös lenne ügyvédi tanácsadás kérése ezzel kapcsolatban. Ugyanis a rendszerint ellentmondó szabályokat és az adott helyzetre korántsem jellemző kikötéseket és feltételeket tartalmazó szerződések egyáltalán nem nyújtanak valós védelmet az érdekelt felek számára.

Országszerte kilőttek az ára

Az egyetemvárosok kínálatát nézve a téglaépítésű lakások bérletének díja Debrecenben nőtt a legnagyobb mértékben, átlagosan százötvenezer forint/hó díjazással. Ugyanakkor mindössze tízezer forinttal marad el ettől a rangsorban Pécs, Győr és Szeged kiadásra kínált ingatlanjainak a bérleti díja. A panelek esetében azonban nem mutatkozik eltérés: Pécsett, Szegeden és Győrben is száztizenötezer forint a havonta kért bérleti tarifa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában