A szobabútor is nélkülözhetetlen elem

2022.08.10. 17:01

Hamarosan iskolakezdés: a szeptemberhez közeledve az új kihívások is megjelennek

Iskolakezdés egyenlő bútorcsere? Az újdonsült nebulónak nemcsak iskolatáskára, hanem a diákéveket kiszolgáló szobabútorra is szüksége van. Felesleges hatalmas kiadásokba vernie magát a szülőnek, okosabb, ha ugyanazon bútorcsalád elemeivel később bővíti a szoba berendezését.

Milyen bútorra van szüksége egy hét-nyolc éves gyereknek? Íróasztalra mindenképpen, vágjuk rá a választ. Jobban belegondolva ez sem biztos, hiszen az alsósok ritkán kényszerülnek a házi feladat otthoni megírására. Ha most nem megy, ráérünk vele jövőre is.

Hosszú távú megoldások

– Bizonyára olcsóbb azonban, ha még az első osztály küszöbén beállítjuk a szobájába a minőségi asztalt, amely ne legyen kisebb száztíz centiméter szélesnél – tanácsolja Vörös Nikoletta, a Csongi Bútorház értékesítője. Így akár az összes általános iskolai tanév is kibekkelhető ezzel az egy íróasztallal. A praktikumra figyelve a gyermek jobb-, illetve balkezességéhez igazítsuk az asztal konténerét, amely lehet fiókos vagy ajtós, bár az előbbi népszerűbb. A forgószék igazi jelentősége sem biztos, hogy most jön el, évek múlva azonban garantáltan jól jön. Minél masszívabb, annál jobb. A nyitott, polcos bútorelemen elfér a Lego-gyűjtemény, a babacsalád, a könyv, a társasjátékkészlet.

A komód jóbarát

Az egyik leghasznosabb bútordarab a komód, amely egészen addig kiszolgálhatja a gyermeket, amíg ki nem repül a családi fészekből. Az ajtós változat praktikusabb, állítja a szakértő, mert eltakarja a szekrény tartalmát, és a polcokra több tárgy is elfér. Az első években az összes kis méretű ruhanemű belefér, ám az évek múlásával ruhatárolóból soha nem elég. A nagyobbaknál már kell az akasztós szekrény, a nagy befogadóképességű szekrény. A komód a babaruhák után elbírja a könyveket, a tanszereket, a játéktároló dobozokat.

– Szerencsés, ha bútorcsaládban gondolkodik a szülő, ennek egyes elemeivel később is bővíthető a szoba berendezése, így a helyiség egységes képet kap. Stabil, nagy múltú, hazai gyártókkal érdemes próbálkozni, amelyek valószínűleg évek múlva is a piacon lesznek – tanácsolja Vörös Nikoletta. Kifutó színű – cseresznye, éger, bükk – bútor helyett az állandó, igen elterjedt, világos, erezett sonoma tölgyet ajánlja. Ezt a legtöbb gyártó és az asztalos is használja. A színes bútorfront most nem divat, esetleg fehérrel lehet oldani a famintázat komolyságát. Jelenleg a naturális színek iránti érdeklődés a jellemző. A magyarok egyébként is hosszú távra beruházó bútorvásárlónak számítanak, a minőséget keresik.

Ki alszik az ágyában?

A „kisiskolások” szívesen hívják meg a pajtásokat ottalvásra, a „nagyiskolásokról” nem is beszélve. Az egyszemélyes heverő, a kilencven centiméter széles ágy helyett célszerűbb a gerincvédő zónás, kinyitható, kétszemélyes kanapét választani. Így nem jövünk zavarba, ha a barátnak keresünk alvóhelyet. A kárpit színét, mintázatát a gyerek is kiválaszthatja, így elmondhatja, saját ízlése is számított szobája berendezésekor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!