Újabb mérőórák is segíthetnek

2022.08.04. 11:31

Megtöbbszörözhető a kedvezményes keret, az éjszakai áram a leggazdaságosabb

Radnai B.

Fotó: Karnok Csaba

Olvasóink jelezték, tartanak attól, hogy az új villanyszámlájukon nem sikerül a támogatott mérték alatt tartaniuk a havi fogyasztásukat. Spórolással és energiatakarékosabb háztartási berendezésekkel is nagyobb összeget takaríthatunk meg, de nem mindenki tudja, hogy újabb mérőórák felszerelésével többszörösen is megilleti a háztartást a rezsicsökkentett kedvezményes mennyiség

– A rendelet vonatkozásában több felhasználási helynek minősül, ha a hagyományos mérő mellett éjszakai mérőn is történik villamos­energia-vételezés, ebben az esetben az éves 2523 kWh kedvezményes mennyiség a hagyományos mérőn és az éjszakai mérőn mért fogyasztás tekintetében külön-külön is megilleti a felhasználót – árulta el lapunknak az MVM pécsi ügyfélszolgálatának munkatársa. 

Az úgynevezett B-tarifás éjszakai áramot külön lehet igényelni a szolgáltatóknál és összesen napi nyolc órán keresztül használhatjuk. Ráadásul az éjszakai áram rezsicsökkentett áron csak 23,1 forint kilowattonként, szemben a normál áram 36,9 forintos kedvezményes árával. 

Azok, akik megújuló energiaforrásból kiépített fűtésrendszert használnak, élhetnek a H-tarifás külön mérő idényjellegű kedvezményeivel, amely október 15. és április 15. között 24 órában használható rendkívül kedvező áron, ráadásul akár a B típusú, éjszakai, vezérelt áram mellé is igényelhető ez a tarifa. A H-tarifa Baranya megye minden szolgáltatójánál elérhető, a bekötéséhez azonban külön engedélyt kell kérni az illetékes áramszolgáltatótól. 

Mindezen túl az úgynevezett GEO tarifa is elérhető, amennyiben a fűtési rendszer alacsony hőmérsékletű, felületfűtés és emellett az épület szigetelése is megfelelő, illetve van puffertartály a rendszerben. A kizárólag lakossági felhasználók által igényelhető GEO tarifa egyetlen hátránya, hogy naponta csak 20 órán keresztül vehető igénybe és naponta 2x2 órára egy vezérelt óra segítségével lekapcsolják a reggeli és az esti csúcsidőben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában