Kisebb a termésátlag

2022.08.03. 17:01

Nagy a szárazság, hatodával esett vissza a repceterület a megyében

A nagy szárazság már veszélyezteti az idei vetést, valószínűsíthető kevesebb helyen vetnek repcét 2022-ben, mint tavaly.

Zsigmond József

Fotó: Ádám János

A kiadós esőre várni kell, a mostani előrejelzések szerint az elkövetkező napok csapadékot nem hoznak Baranya megye felé sem. A Magyarok Kenyere Búzagyűjtő Napon Somberekben kérdeztük Rittlinger Józsefet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya megyei elnökétől az idei terméshozamról és az aszályról.

– Az aszály főleg Bács-Kiskunt, Jász-Nagykun-Szolnokot, Hevest, Nógrádot, Békést sújtotta, de megyénket sem kerülte el. Kijelenthetjük, minden növény esetében csökkent a termésmennyiség – mondta az agrárkamara megyei elnöke.

Az első betakarítási növény Baranyában az árpa volt, ennek a hektáronkénti mennyisége körülbelül 2 tonnával, a repce 1,2, míg a búza 1,3 tonnával maradt el a tavalyi hozamtól. A kukorica esetében a megye nyugati oldalán kicsit jobbak voltak a körülmények, vagyis Pécstől a megyehatárig több volt a csapadék, ott nagyobb hozamra számítanak, míg Pécstől a Dunáig kevesebbre.

– A mostani aszályos időjárás már veszélyezteti az idei vetést is, hisz augusztus 20-án megkezdődne a repce vetése, de nem megfelelő a talaj nedvessége – tette hozzá Rittlinger József. Három évvel ezelőtt még húszezer hektár volt a repce vetésterülete, idén ez ötezerre csökkent, és várhatóan tovább apad. 

Túl kevés csapadék esett idén

Az idei július országos átlagban az ötödik legmelegebb és tizenegyedik legszárazabb volt Magyarországon 1901 óta az előzetes adatok alapján, közölte a napokban a Országos Meteorológiai Szolgálat. A hónap legforróbb napja július 23-a volt, Hódmezővásárhely (Szikáncs) és Kiskunfélegyháza állomásokon 41,5 fokig melegedett a levegő, de Baranyában is elérte a 40 fokot. 

Az  első hét hónapban országosan összesen 206,9 milliméter csapadék hullott, ami 4,5 milliméterrel elmarad az 1993-as év azonos időszakától, ezzel az idei volt a legszárazabb január-július időszak Magyarországon 1901 óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában