Megy a számolgatás

2022.08.05. 20:01

Nincs anyagilag megtérülő menekülőút a magas gázszámla elől

A többgenerációs családi házaknak is komoly fejtörést okoz a gázszámla kifizetése ősztől, ugyanis csak akkor számolható a lakásonkénti kedvezményes mennyiség, ha az egyes lakások önálló mérése kiépített.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotós: Karnok Csaba

Fotós: Karnok Csaba

Olvasónknak több mint 70 ezer forinttal emelkedik a gázszámla a rezsicsökkentés korlátozásával, bár átlag alatti a fogyasztása. 

– Kétgenerációs családi házunk van, az egyik házrészt, miután a nagymamám már meghalt, csak nyáron használjuk, télen temperáló fűtést állítunk be. Átlagosan 260 köbméter mennyiséget fogyasztunk így el – kezdte magyarázni. Nyilván ez így több, mint az egy fogyasztóra meghatározott mennyiség, ezért szerette volna a szolgáltatónál szétválasztani a mérést, ám erre – mint panaszolta – nincs lehetőség. Összességében százezer forintra fog megemelkedni az eddigi alig 20 ezer forintos gázszámla havonta, átalánnyal számolva. 

Hiába van olyan többgenerációs családi ház, amely – ugyanúgy, mint egy társasháznál – műszakilag megosztott felhasználású, egyben számítja a szolgáltató a gázfogyasztást, és nem kétszerezik meg a kedvezményes használati kapacitást. 

– Két külön lakást fűtünk, a lakásokban külön termosztát van, külön szivattyú vezérli a fűtést, de egy közös kazánnal, egy gázórával, ezért az MVM nem ad arra engedélyt, hogy külön számolják a fogyasztást – mondta. Hozzátette: ezzel két lehetőségük maradt, vagy felszereltetnek még egy gázkazánt, még egy gázórát, és még egy kéményt, amely több millió forintos tétel, vagy társasházzá nyilváníttatják a családi házat, amely szintén költséges, bonyolult adminisztrációval jár, és korántsem biztos, hogy az is járható út. 

Alternatív megoldásként elkezdték nézegetni a félautomata vegyes tüzelésű, vagy faelgázosító kazánokat, de ezeknek a berendezéseknek az ára is a milliót súrolja, plusz ugyanúgy át kellene hozzá alakítani a fűtési rendszert. Ráadásul jelen pillanatban az sem tűnik biztonságos megoldásnak, hiszen mint látják, már most alig lehet fát, pelletet kapni, és ezek árai is napról napra emelkednek. 

– Jó lenne, ha a módosítanának legalább annyit a rendeleten, hogy az ilyen jellegű házaknál, ahol több lakás van, amely műszakilag megosztott, egy nyilatkozattal meg lehessen kapni a két lakásra a dupla mennyiségű átlagértékre vonatkozó kedvezményt – mondta olvasónk.

Társasházaknál működik a magasabb kedvezmény

A július 21-i rendelet szerint társasházaknak és lakásszövetkezeteknek jár plusz kedvezményes mennyiség abban az esetben, ha egy mérőhelyről több lakást látnak el gázzal. Ebben az esetben a kedvezményes gázmennyiséget meg kell szorozni a műszakilag elkülönített, önálló lakások számával. Ehhez nyilatkozatot kell tenni a szolgáltatónak a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások és az épületben lévő, önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek számáról. Fontos azonban tudni a társasházra vonatkozó szabályokat, ugyanis a szolgáltató bármikor jogosult a kedvezmény igénybevételét alátámasztó iratot a felhasználó társasháztól vagy lakásszövetkezettől bekérni és ellenőrizni. Ha megállapítja, hogy a  felhasználó jogosulatlanul vette igénybe a kedvezményes mennyiséget, akkor a jogosulatlanul igénybe vett kedvezménnyel elszámolt földgázt a versenypiaci költségeket tükröző ár másfélszeresének megfelelő egységáron kell a felhasználóval elszámolni.

 

Címkék#rezsi#gáz
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában