Valamivel kevesebb szőlő lesz

2022.08.25. 11:01

Október végéig nem lesz megállás a szüretben

A múlt héten megkezdődött a szüret a villányi borvidéken is, sőt, a korai érésű, illatos fehér fajták – Irsai Olivér és az ottonel muskotály – szedését lassan be is fejezik.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Illusztráció

Fotó: Havran Zoltán

 Már több helyen a rozéalapanyagot szedik, de az elmúlt hetek, hónapok időjárása azt eredményezte, hogy a fajták összeérnek, tehát ilyenkor már nehéz kijelenteni, hogy egy bizonyos fajtát szüretelnek. 
 

– Egy normál évjáratban, amikor van rendesen tavasz, nyár, ősz és elegendő csapadék is év közben, akkor jobban el szokott határolódni a különböző fajták érése. Pillanatnyilag azonban úgy néz ki, hogy összeérnek a fajták, és nem nagyon lehet majd a korai érésűek után szünetet tartani, hanem egyből lehet szedni akár már a vörösbort adó alapanyagot

 – mondta Nagy Gergely, a Villányi Borvidék hegyközségi titkára. 

Néhány évtizeddel ezelőtt inkább az volt a jellemző, hogy szeptember elején szedték az oportót, most viszont egy-két termelő már jelezte, hogy már most is szedhető állapotban vannak a fürtök, úgyhogy amint a korai érésű rozéalapanyagok szedésével végeztek, nekiállnak a korai érésű vörösborszőlő-fajtáknak, főleg az oportó szüretének. Ezzel párhuzamosan pedig el lehet kezdeni a könnyedebb, gyümölcsösebb vörösbort adó fajták szedését is. 

Nagy Gergely hozzátette, a hétvégére ígértek ugyan nagyobb mennyiségű csapadékot, de durván 1,5–2 mm esett, ami még arra se volt elég, hogy a port elverje. Bár korábban, augusztus tizedike környékén esett 20 és 25 mm csapadék. A minőséggel nincs probléma, a mennyiségek viszont elmaradnak a korábbi években megszokottól, ami a szárazság hatása. 

A nagyon korai érésű irsainál, melyből körülbelül 30 hektár van a borvidéken, ott vagy a tavalyi mennyiség lesz, vagy 5–10 százalékkal elmarad a tavalyi évek átlagától. A többi fajtánál még nehéz eredményt mondani, mert ott most kezdődnek a szüretek, de úgy néz ki, hogy 5–10 százalékkal alatta maradnak az átlagos termésmennyiségnek. 

Nagyon magas volt az UV-sugárzás egész nyáron, illetve nagyon magas volt napközben a hőmérséklet, és ha ez bizonyos határon túlmegy, akkor a szőlő már nem érik, hanem beindul a növény önvédelmi mechanizmusa, amikor lelassul, vagy akár le is áll a hajtásnövekedés. Ilyenkor a szőlő már a túlélésre játszik. A szakember kiemelte, sajnos voltak ilyen időszakok ezen a nyáron. 

 

A szakértelemre nagy szükség van

A termelők szakértelmére – ilyen szélsőséges időjárásban főleg – szükség lesz az idei évben a szüretnél, hiszen arra is kell figyelni, hogy a savak ne égjenek el a nagy melegben. Nagyon sok termelő kifejezetten a savakat figyeli, és az alapján határozza meg a szüreti időpontot, hiszen az alkohol mellett a savgerinc az, ami nagyon markánsan meghatározza egy tételnek az eltarthatóságát és a karakterét. 
Ami biztos, hogy október közepéig nem lesz megállás a szüretben. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában