Ősszel is résen lesznek

2022.09.13. 07:01

A baranyai fesztiválokra is lecsaptak nyáron az adóellenőrök

Baranya megye valamennyi jelentősebb nyári rendezvényén folytatott ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – tapasztalataik szerint a korábbi évekhez képest a szabálykövetési hajlandóság javult, de most is találtak hiányosságokat.

Wald Kata

A nyári fesztiválszezon véget ért, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) célzott ellenőrzései is lezárultak. 

– A baranyai adóellenőrök jelen voltak a megye valamennyi jelentősebb nyári programján: a revizorok ellátogattak a palkonyai Nyitott Pincék rendezvényre, a pécsi Sétatér fesztiválra, a Fishing On Orfűre, a Zsolnay Fényfesztiválra, a SzigetVáRock rendezvényre, a Villányi Rozé Fesztiválra, a Harkányi Fürdőfesztiválra, az Ördögkatlan Fesztiválra, a Siklósi Várfesztiválra, a Mohácsi Néptáncfesztiválra, és a Harkányi Szüreti Fesztiválra is – tájékoztatta lapunkat Barlai Krisztina, a NAV sajtóreferense.

A hivatal munkatársai ellenőrizték a belépőjegyek kiállítását, bizonylatolását, a jövedéki termékek értékesítését, próbavásárlásokat végeztek a vendéglátóhelyeken, és az alkalmazottak szabályos foglalkoztatását is vizsgálták. 

– A tapasztalatok szerint javult a szabálykövetési hajlandóság, de így is előfordult, hogy a vásárolt termék mellől hiányzott a nyugta, és nemcsak azért, mert nem állították ki, hanem azért is, mert az adózónak nem volt online pénztárgépe – emelte ki a sajtóreferens. Ezenkívül be nem jelentett alkalmazottat is találtak a revizorok, viszont a jövedéki ellenőrzések nem tártak fel hiányosságokat. 

Barlai Krisztina hangsúlyozta, összességében kevesebb volt a megállapított szabálytalanság a tavalyi hasonló időszakhoz képest, azonban még mindig akadnak olyanok, akik szabálytalan eszközöket alkalmaznak az adózás elkerülése érdekében.

Hozzátéve, hogy a nyári fesztiválszezon után hamarosan beköszönt az őszi rendezvényi időszak, és a hivatal munkatársai folytatják az ellenőrzéseket. Az adótraffipax­ban, amely a www.nav.gov.hu oldalon olvasható, minden vállalkozó előzetesen tájékozódhat arról, hogy a revizorok mikor, hol és mit ellenőriznek. 

Mint arról beszámoltunk, a nyarat megelőző időszakban sem tétlenkedtek a baranyai adóellenőrök: augusztus közepéig több mint háromezer ellenőrzést végeztek, és ezek hét százalékában állapítottak meg mulasztást. A legnagyobb összegű bírságokat az őrzés-védelem területén, valamint az építőiparban működő cégek kapták. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!