Minden termék mögött egy-egy történet van

2022.09.23. 11:35

A pécsi termelői piac évfordulóját ünnepelték a Kossuth téren (galéria)

2012 óta van újra termelői piac Pécsen, ez alkalommal szervezett ünnepséget és sajtótájékoztatót a Baranyai Termelőkért és Kézművesekért Egyesület, a Patrónus Szociális Szövetkezet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei Szervezete.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Laufer László

Pénteken a Kossuth téren került sor az ünnepi torta elfogyasztására abból az alkalomból, hogy 10 éve van újra termelői piac Pécsett, az évforduló kapcsán az ezért sokat dolgozó szervezetek visszatekinthettek az elmúlt évekre. 

Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke köszöntőjében elmondta, sokat dolgoztak azért, hogy a helyi termelők a piacra el tudjanak jutni, és jó minőségű magyar élelmiszert tudjanak a városlakóknak biztosítani. Ehhez a NAK az elmúlt 10 év alatt több módon is hozzájárult, hiszen segítségükkel több helyen nyílt meg piac, megalkották a rövid ellátási lánc lehetőségét, és a kistermelőknek a piacra jutási lehetőségét, hogy minél több házi készítésű élelmiszert fel tudjanak dolgozni, és ide tudjanak juttatni.

Varga Zsanett, a több mint száz termelővel és kézművessel kapcsolatban álló Patrónus Szociális Szövetkezet elnöke megköszönte az MNVH támogatását, amelynek köszönhetően méltón meg tudják ünnepelni a 10 éves évfordulót. 

– Örülünk, hogy ilyen szép számmal vannak jelen a termelők és a kézművesek, hiszen együtt egységben így tudjuk képviselni Baranya megyét, és megmutatni, hogy mennyi érték rejlik itt. Minden termék mögött egy-egy történet van, ezért javaslom, hogy látogassanak ki a piacra, nézzenek körül – fogalmazott.

Kővári János, Pécs Belváros önkormányzati képviselője elmondta, a jelenlévők segítségével egy álmuk vált valóra 10 évvel ezelőtt azzal, hogy visszahozták a Búza térre a piacot, hiszen az nem csak egy nosztalgikus hely volt, hanem egy nagyon fontos gazdasági közeg is. Reményét fejezte ki, hogy még többen fognak majd Baranyában termelni, a termékeket pedig nem csak a Búza téri piacon, hanem a Kossuth téren és az új vásárcsarnokban is kereshetik a vásárlók.

Őri László, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte, hogy amikor a piacot elindították még Kővári Jánossal közösen a pécsi önkormányzat akkori támogatásával, akkor talán még nem is gondolták, hogy 10 évvel később mekkora jelentősége lesz annak, hogy a nagyvárosban élők közvetlenül heti rendszerességgel tudnak helyi termékekhez jutni. 

– Hiszen a körülöttünk lévő világ az elmúlt 10 évben is, különösen az elmúlt néhány hónapban jelentősen megváltozott. Ezt mindannyian érzékeljük, és ha valamikor, akkor most igazán nagy jelentősége van annak, hogy egy-egy termék ne több ezer kilométerről kerüljön ide, Pécsre – amelynek az árában vaskosan megjelenik az üzemanyagköltség is –, hanem lehetőleg Pécstől csupán néhány 10 kilométerre termett, vagy előállított élelmiszerek jussanak a városlakókhoz. Az, hogy legyen termelői piac Pécsett, mára nem csupán egy elköteleződés kérdése, nem csupán szimbolikus ügy, hanem a gazdasági racionalitás is – fogalmazott a megyei elnök. 

A résztvevők ezután Hoppál Péter országgyűlési képviselővel közösen vágták fel az ünnepi tortát.

A Kossuth téren kéthetente pénteken délelőtt főként a kézművesekkel találkoznak a vásárlók, szintén kéthetente pénteken a Mecsek Áruháznál is nagyobb számban kézművesek kínálják a portékájukat, szombatonként a Búza téren pedig inkább a helyi termelők várják a vásárlókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában