Nyugdíjas percek

2022.09.10. 14:21

Az új jogszabály több esélyt ad és több pénzt hoz

Megváltozott nemrégiben egy nyugdíjjogszabály, ami hozhat némi pluszt az érintetteknek.

Fotó: Szendi Péter

Köztudott, hogy 2012. január 1. óta öregségi nyugdíjat csak a nyugdíjkorhatár betöltésétől lehet igénybe venni. Ez alól a rendelkezés alól csak a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátása képez kivételt. 2012 előtt többféle okból, többféle jogcímen volt lehetőség a nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően öregségi nyugdíjat igénybe venni. Ezeket a korai nyug­ellátásokat a módosuló szabályokra tekintettel 2012. január 1-jétől korhatár előtti ellátásként kapták meg az érintettek, amíg nem érték el a nyugdíjkorhatárt, majd az ellátást változatlan összegben öregségi nyugdíjként folyósították nekik. 
A korhatár előtti ellátás melletti keresőtevékenységnek azonban igen nagy hatása lehet az öregségi nyugdíj összegére, mert ismételt megállapítására adhat lehetőséget. A korhatár előtti ellátás mellett folytatott keresőtevékenységgel az érintett személy szolgálati időt szerez 2020. június 30-ig nyugdíjjárulék, 2020. július 1-jétől társadalombiztosítási járulék fizetése alapján, s ha így legalább 365 napot dolgozik, kérheti öregségi nyugdíjának ismételt megállapítását. 

Idén július 28-ig az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítása a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül volt kérhető. Most ez a szabály is módosult, 

időkorlát nélkül kérhető a nyugdíj összegének ismételt megállapítása. 

 

Az ismételt megállapítás során megítélt összeg kiszámításánál a nyugdíj összegét meghatározó tényezők közül hosszabb lesz az ellátáshoz figyelembe vehető szolgálati idő és a korhatár előtti ellátás mellett szerzett jövedelmet is beszámítják majd az illetékesek. 
 

Meghatározó jelentőségű az ismételt megállapítás évében érvényes valorizációs szorzószámok nagyságrendje. Az új szabályozás alapján az ismételt megállapítás iránti kérelem időpontjának megválasztásakor ha a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon túli következő évi számítás a kedvezőbb, akkor természetesen lehet várni eddig az időpontig. 

Címkék#nyugdíj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában