Csaknem egymilliárdos pályázati támogatást nyert el az egyetem

2022.09.29. 14:30

Biovédelmi kutatások indulhatnak a pécsi virológiai laborban

Kutatásra 943 millió forintot nyert a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium.

bama.hu (forrrás: pte)

A kép illusztráció

Fotós: AS

Egyedülálló biovédelemi és biobiztonsági alap és alkalmazott kutatások indulhatnak a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett program alapján - áll a PTE közleményében.

A kutatások azért kiemelkedően fontosak, mert napjainkban határtalan méreteket öltött a fertőző betegségek térhódítása, a terjedésük pedig komoly társadalmi, egészségügyi kockázatot jelent a nemzetek, így Magyarország számára is - írták.

A  labor jelenleg egy olyan kiemelten fontos, gyorsreagálású terepi labordiagnosztikai egységgel rendelkezik, amely valós időben képes a felbukkanó fertőző betegségek szerteágazó molekuláris biológiai vizsgálatára. A négy évre szóló, 942,857 millió Ft támogatás többek között lehetővé teszi egy terepi, azonnal alkalmazható laboratóriumi eljárásrend kidolgozását is.

Dr. Jakab Ferenc
Forrás: PTE

A dr. Jakab Ferenc vezetésével megvalósuló projekt továbbá lehetőséget nyújt a nemzetközi kapcsolatok megerősítésére is, hiszen a Virológiai Nemzeti Laboratórium a pályázat segítségével, és a meglévő szakmai tudással és infrastruktúrával egyaránt alkalmas arra, hogy különféle bi-és multilaterális programokban vegyen részt. Az európai kollaborációk egyik fő célja a kutatás mellett a hatékony biológiai biztonság megteremtése a nemzetek számára, valamint a diagnosztikai, járványügyi stratégiák kidolgozása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!