Ókori bazilikát idézi

2022.09.10. 15:38

Építészeti tananyag lett az új vásárcsarnok

R. B.

Fotó: Löffler Péter

A Pécs új katedrálisának is nevezett, közelmúltban átadott vásárcsarnok ókori bazilikát idéz, különleges geometriai megoldásokat hordoz magában, ugyanakkor 21. századi épület, amely rövid használat után elnyerte mind a piacozók, mind az építész szakma elismerését.

 Az évtizedek óta várt vásárcsarnok egyik tervezője, Sztranyák Gergely (társtervező Getto Tamás) a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán tanít, így a 3,2 milliárd forint értékű beruházás a tervezéstől a befejezésig bekerült a tananyagba. A tervezési folyamatban hallgatók is részt vettek, majd az építkezést a helyszínen is követve ismerték meg a koncepció valóra válásának folyamatát, illetve sajátították el a tervezői gondolkodást. Mint ismert, a pécsi kar egyik erőssége éppen ez: oktatói jelentős része maga is gyakorló szakember, így a leendő mérnökök már az iskolapadban valós, naprakész tudásra tesznek szert. A kar az egyes projektekben való részvétellel a hallgatóknak lehetőséget ad a gyakorlati tudás megszerzésére is, ami a későbbiekben vitathatatlan előnyt jelent majd a munkaerőpiacon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!