Pécsi az új gyógymód

2022.09.21. 13:30

Már nem kell Svájcba utazni a gyógyulásért

Zs. J.

Forrás: PTE

A baranyai megyeszékhelyen is elérhető már az kezelés, amely a nem műthető daganatos betegek gyógyítására szolgál. Ezen betegségben szenvedők számára törzskönyvezték a Lutathera kezelést, amely elsősorban Svájcban és Németországban volt elérhető.

– Örvendetes előrelépés, hogy több szakmaterület együttműködésének köszönhetően, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ tevékeny közreműködésével, Magyarországon is elérhetővé vált a kezelés állami egészségbiztosítási finanszírozása 

– mondta el Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke.

A gyomor-bél-hasnyálmirigy kiindulású úgynevezett neuroendokrin tumorok az összes neuroendokrin daganat mintegy 75 százalékát teszik ki. Az ilyen daganatok nagy mennyiségben termelhetnek hormonhatású anyagokat, amelyek a betegek számára sok szenvedéssel járnak. Ezen betegségben szenvedő betegek számára törzskönyvezték a Lutathera kezelést.

A PTE Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinikán a Nukleáris Medicina Tanszékkel együttműködve augusztus 18-án történt az első Lutathera sugárzó izotóp kezelés egy 71 éves betegnél, szövődménymentesen. A kezelés során a beteg vérkeringésébe juttattak egy „igen magas radioaktivitást tartalmazó”, a daganatos sejtekhez kötődő, kifejezetten azokat pusztító oldatot, amelytől a betegség stabilizálódása, az élettartam megnövekedése és az életminőség javulása várható.

A tervek szerint régiós szinten évi öt-tíz beteg kap, nyolchetes időközönként egy-egy, összesen négy kezelést a PTE Klinikai Központ I. számú Belgyógyászati Klinika endokrinológia- és anyagcsereosztályán.

 A jövőben ez a kezelés országosan számos beteg számára jelenthet esélyt a hosszabb életre és a jobb életminőségre, közölte közleményében a pécsi egyetem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában