A mederrendezés utolsó simításait végzik

2022.09.29. 10:01

Záportározó is segíti majd az árvíz elleni védekezést, építése hamarosan indulhat

W. K.

Várhatóan egy hónapon belül elkészül a Baranya-csatorna mánfai szakaszának mederrendezése – mint ismeretes, a vízkár-veszélyeztetettség megszüntetését célzó beruházásra hosszú évek óta várnak a településen. 

Mint azt Takács Zsolt, a település polgármestere kérdésünkre elmondta, a kivitelezésben már az utolsó simítások zajlanak. Pályázati támogatásból a falu teljes hosszában, csaknem 1900 méteren tették rendbe a csatorna medrét, második ütemként pedig hamarosan egy záportározó is épül a település határában. 

A mederrendezéssel kapcsolatban a polgármester kiemelte, a helybéliek közt vannak, akik a beruházással kevésbé elégedettek, egy globálisabb árvízvédelmi rendszer kiépítésére számítottak, szerintük önmagában a mederrendezés nem óvja meg a falut. Lakossági fórumot is tartottak a témában, ahol mindenki elmondhatta a véleményét. A polgármester úgy látja, a meder a hamarosan záruló projekt során stabillá vált, ami, ha nem is szünteti meg teljesen – hiszen egy hirtelen lezúduló hatalmas esőzésre lehetetlen felkészülni –, de jelentősen csökkenti a település vízkár-veszélyeztetettségét. 

– A hamarosan megépülő záportározó pedig még tovább növeli a biztonságot, a település villámárvizektől való védelmét szolgálja

 – tette hozzá a polgármester. Erre a fejlesztésre 100 millió forint támogatást nyertek, a tervek elkészültek, várhatóan november elején a közbeszerzési felhívás is megjelenik. Az, hogy a munkálatok mikor indulhatnak, az időjárástól függ – enyhe tél esetén akár az elkövetkezendő hónapokban megkezdődhet a beruházás. 

A záportározóhoz vezető csatornaszakasz tisztítását már meg is kezdte az önkormányzat – aktuálisan a víz folyását akadályozó növényzettől szabadítják meg a területet, amelynek során rengeteg hulladékra, szemétre is bukkantak a beavatkozó munkások. A határtetői kiskerteknél a bérlők és tulajdonosok által lerakott több köbméter hulladékot a település közfoglalkoztatott munkatársai, a falugondnok és a komlói városgondnokság segítségével összeszedte, a területet kitakarította, a szemetet elszállították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában