Ne dobja ki a kazánt!

2022.10.29. 16:58

A gáz mellett célszerű villannyal is fűteni

Ha eddig is gázzal fűtött, ne dobja ki a kazánt! Az Ingatlanbazár azt tanácsolja, használja fel a támogatott áron hozzáférhető 1729 köbméternyi gázt, majd keressen olyan alternatív fűtési megoldást, amely alacsony beruházási költséggel és szakember bevonása nélkül biztosítja otthona melegét!

A rezsimódosítás után a gáz a 102 forintos alapár hétszeresébe, 747 forintba kerül. A villany alapára azonban csak 38, piaci ára 70 forint. Vannak családok, amelyek a jövőben is beleférnek a támogatott áron igénybe vehető mennyiségi keretbe. Ha az előző évi gázfogyasztásból jól látható, hogy a háztartás ennél jóval több gázt fogyaszt, érdemes a szobákat kivenni a fűtőkörből, és csak elektromos fűtőtesttel melegíteni azokat, mert a villany piaci ára „csak” a duplája az alapárnak – olvasható az országos ingatlanos portál cikkében. 

Elég a szobákba 

– Azt látjuk, hogy egyre többen igyekeznek minél kisebb helyre berendezkedni a téli időszakra készülve – mondta el tapasztalatait az Ingatlanbazárnak Bíró Tamás, a Solar Konstrukt Kft. értékesítési vezetője. – Nekik célszerű lehet villannyal is fűteni a lakást: például a hálószobák mennyezetére felrakhatnak egy-egy ezerwattos, termosztáttal szabályozható infrapanelt. Ha ez nagyjából napi 5–6 órát üzemel, szükségtelen a bútorokat tologatni, ráadásul kellemes, csöndes fűtési alternatíva. 

Egy termosztáttal több infrapanelt is lehet vezérelni egyszerre. Az infrapanelekhez két típusú termosztát kapható: egy alapváltozat, amely egyszerűen programozható elemmel működik, valamint egy továbbfejlesztett pro termosztát, amely képes csatlakozni a lakás wifihálózatára, így távolról, okostelefonon keresztül is vezérelhető a fűtés. A termosztát több napra előre beprogramozható: hétköznap négy, hétvégén két napszakot állíthat be mind az infra-, mind a norvég panelen. Ezzel jelentős mennyiségű áram takarítható meg – mondta el az Ingatlanbazár által megkérdezett szakember. 

Mekkora a teljesítménye? 

– Az infrapanel azoknak ajánlott, akik a modernebb, sugárzó meleget szeretik – tanácsolta a szakember. – Például egy 20 négyzetméteres szobába 2000–2500 wattos készülék illik. A munkahelyen sokáig ücsörgünk, ott a lábra irányított, 540 wattos infrapanel is megteszi. Általánosságban kijelenthető, hogy 35 watt/légköbméter fogyasztás alá nem érdemes menni, mert akkor folyamatosan üzemelnie kell a készüléknek. A fürdőszobába egy 600–700 watt teljesítményű készülék előre programozott működtetése ajánlott: ha reggel hat órakor bekapcsol, a fél hetes fürdőszoba-használat idejére már meleget áraszt, hét órakor pedig kikapcsol. 

Érvek az infra mellett 

Az infrafűtés az ingatlan nagyobb mértékű megbontása nélkül is telepíthető, ráadásul kiépítésének költsége alacsonyabb, mint a gázfűtésé. Amennyiben a meglévő radiátorok mellé már nem fér el egy elektromos fűtőpanel, az infrapanel alapváltozatát a mennyezetre is fel lehet szerelni – olvasható a www.ingatlanbazar.hu oldalon. 
Az infrapanel sugárzó meleget ad, ezért nem marad hideg a szoba sarka sem, mindig, mindenütt egyenletes komfortérzetet biztosít. A levegő felmelegítése helyett közvetlenül a hatósugarába eső tárgyakat és testeket melegíti fel. Infrapanelekkel zónafűtés alakítható ki, így aki a magasabb hőfokot szereti, a hozzá közelebb eső készüléket ennek megfelelően állíthatja be, és senkinek sem kell kompromisszumot kötnie. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában