Látványos fejlődés

2022.10.24. 20:02

Az előző vezetőség állította pályára a komoly nyereséget termelő Biokomot

A cégtől Péterffy Attila polgármester idején távozó igazgató, Kiss Tibor állította rá arra a pályára a Biokom Nkft.-t, aminek köszönhetően nagyon komoly nyereséget érhet el a vállalat a hulladékgazdálkodási ágazatnak köszönhetően idén.

Bóka Máté

A városüzemeltetési és hulladékgazdálkodási társaság, a Biokom Kft. legfrissebb beszámolója szerint az első fél évben 353 millió forintos adózott eredményt ért el, ami az egy évvel ezelőtti ugyanezen időszakban keletkezett eredmény duplája, sőt, 60 millióval több annál, mint amit az egész esztendőre terveztek. A bevételek is 17 százalékkal magasabbak voltak, amiben legnagyobb tételt az úgynevezett a „másodnyersanyag kereskedelmi tevékenységből" származó bevétel jelentette, ami nem más, mint újrahasznosítható hulladékok értékesítése, feldolgozása, gyűjtése. 

A cég beszámolója szerint a piaci viszonyokban előre nem prognosztizálható kedvező változások történtek, mert az elhúzódó pandémiás helyzet teljesen megváltoztatta a hulladékok piacán a kereslet-kínálat viszonyokat, a kereslet fokozódása a felvásárlási árakra is pozitív hatást gyakorolt.

Úgy számolnak azonban, hogy ez a trend az év második felére visszaesik, ilyen arányú további emelkedésre nem lehet számítani és a hulladékos ágazat végül „csak" 414 milliós eredményt  hoz. 

Az elődnek köszönhetik

Mindez nem volt előzmény nélküli: a vállalat honlapján is az szerepel, hogy az elmúlt 20 évben a cég látványos fejlődésen ment keresztül, a dél-dunántúli térség legnagyobb hulladékbegyűjtéssel- és kezeléssel foglalkozó, országos szinten is elismert vállalkozása lett. A „Mecsek-Dráva” Program keretében hulladéklerakók, válogatókomplexumok, hulladékudvarok, átrakóállomások épültek és gépparkokat vásároltak. A programmal komplex, egyben költséghatékony begyűjtési rendszert vezettek be, amivel megvalósul a teljes körű szelektív gyűjtés és a maradék hulladékok energetikai célú feldolgozása is.  Ebben a fejlesztési időszakban az a Kiss Tibor volt a cég ügyvezetője, aki a mostani igazgatóhoz képest jóval kevesebb összegért állította pályára a céget, és aki éppen Péterffy Attila polgármestersége alatt távozott a Biokom éléről. A döntésben információink szerint annak is szerepe volt, hogy Kiss Tibor környezetvédőként egyáltalán nem értett egyet azzal a tevékenységgel, amit Péterffy még a pécsi erőmű igazgatójaként folytatott. 

A temető elviszi a nyereség jó részét

Az említett nyereség tetemes részét viszont a temetkezésből származó 125 milliós veszteség elviszi. A Biokom ugyanis a jogszabályi rendelkezések miatt nem emelhette meg a temetkezés árait – ami szerintük megoldás lehetne a helyzetre –, de a különböző temetkezési kellékek, cikkek és sírboltok, valamint virágok árát megemelték.  

Többet parkoltunk össze nekik

A parkolási díjakból származó bevételek is nőttek az egy évvel korábbi féléves időszakhoz képest, hiszen 2021-ben közel öt hónapig ingyen parkolhattak a pécsiek és ez a pénz a városlakók zsebében maradt. Az idén fizetőssé tett parkolásból - a tavalyi első félévben a 110 milliós bevétel helyett -  nagyjából 400 millió forint érkezett be eddig a Biokomhoz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!