Egyedülálló kezdeményezés

2022.10.10. 16:58

Energetikai tanácsokkal segít a Baranya megyei önkormányzat a falvaknak

Az országban is egyedülálló kezdeményezést indított a Baranya megyei önkormányzat: energiapontot hoznak létre pécsi egyetemi szakember vezetésével, hogy gyors és praktikus energiamegtakarítási tanácsokat adjanak az önkormányzatoknak.

Bóka M.

Fotó: B.M.

Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke és Háber István gépészmérnök, létesítményenergetikai szakmérnök, a PTE Műszaki és Informatikai Karának adjunktusa jelentette be hétfőn, hogy a megyei önkormányzat Energiapontot hoz létre annak érdekében, hogy a megye 301 települési önkormányzatának - falvaknak és városoknak egyaránt - szakmai tanácsokkal szolgáljanak az elhibázott brüsszeli szankciók, az orosz-ukrán háború okán elszabadult energiaárak miatt.

– A polgármesterek, intézményvezetők nem feltétlenül energetikai szakemberek, de azt is tapasztaltuk a különböző egyeztetéseken, hogy a sokszor nyilvánvaló dolgokat is át kell beszélni. Olyan tudás kell most, amire az elmúlt évtizedekben nem volt szükség 

– mondta Őri László megyei elnök hétfői sajtótájékoztatóján. – A megyei önkormányzat országosan is egyedülálló kezdeményezéssel hozza létre a Baranya Segít Program keretében az új programot, amelynek az lesz feladata, hogy a tanácsadással segítsenek az önkormányzatoknak a lehető legjobb döntéseket meghozni az energetikai megtakarítások vonatkozásában.

Fotó: B. M.

Ennek érdekében hamarosan egy kérdőívet is eljuttatnak minden megyei településre, amelyeknek a beérkezése és kiértékelése után tartanak szakmai fórumokat a következő időszakban a helyi önkormányzati vezetőknek a járásokban. Őri László hozzátette, bíznak abban, hogy hasznos és gyakorlati tanácsokat tudnak adni a települések működőképességének megőrzése érdekében.

Háber István, az Energiapont vezetője közölte, ezekben a nagyon gyorsan változó időkben a jó gyakorlatok, a megfelelő energetikai célkitűzések, tapasztalok összegzése és eljuttatása a településekhez rendkívül fontos, hiszen sok helyen még nem kezdtek neki az ezzel kapcsolatos stratégia kidolgozásának, vagy nincs meg az ehhez szükséges műszaki, energetikai felkészültség. Ebben segítik a településeket, illetve a polgármestereket.

Bemutatják a megtakarítási lehetőségeket

A települések vezetőinek olyan spórolási lehetőségek szeretnének felmutatni, amelyekkel nem kell hónapokig várniuk, hanem viszonylag gyorsan kivitelezhetőek, például egy födémszigetelés lerakása viszonylag egyszerű folyamat. A szakemberek abban is tudnak segíteni, hogy az adott önkormányzati ingatlanokat a hidegebb időszakban miként használják ki, milyen tereket fűtsenek be, illetve milyen eszközök fogyasztanak több energiát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában