Példátlan az érdeklődés

2022.10.01. 15:03

Napelemes pályázat: Baranyából is több ezren éltek a lehetőséggel, de a vállalkozók még kivárnak

A kormányzat által meghirdetett lakossági napelemes tenderre Baranyából is rengetegen pályáztak. Bizakodhatnak, akiknél már megállapították a jogosultságot, sokan a támogatói okiratot is megkapták, de a vállalkozók egyelőre kivárnak a rendszerek telepítésével.

Bóka Máté

Fotó: Nagy Gábor

Baranyában január második feléig lehetett beadni a napelemes és komplex energetikai felújításra vonatkozó, 100 százalékos intenzitású pályázatokat, amelyben a pontozásos rendszert eltörölték, s ezzel szélesre tárták a kaput az igénylők előtt. A kiírást példátlan érdeklődés kísérte, több mint 40 ezer kérelem érkezett az országból, megyénkben több ezren kapták meg a támogatást, amely elbírálásánál az alacsonyabb jövedelműeket részesítették előnyben.

A baranyai vállalkozók egy része egyelőre kivár. Van, aki azt is mondta, hogy nem tudja pontosan mikor fogják telepíteni a rendszert, mert ugyan néhány projektet már megvalósítottak, viszont a pénzügyi elszámolási felület nem teszi lehetővé, hogy a pályázati forrásokhoz hozzájussanak. Így nem tudják dömpingszerűen meghitelezni a fejlesztéseket, miközben ezzel szemben a piacról érkező igények is megnövekedtek. A vállalkozások egyébként a rekordszámú jelentkező okán elhúzódó elbírálási eljárás miatt sem tudják tartani magukat a kitűzött dátumokhoz, igaz ezek eredetileg is tervezett időpontok voltak. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtóosztálya lapunkkal nemrég azt is közölte, hogy az első ütemet soha nem látott érdeklődés kísérte, több mint 43 ezer támogatási kérelem érkezett, az eddig megítélt támogatások összege meghaladja a 90 milliárd forintot. Jelenleg már több mint 22 ezer pályázó rendelkezik támogatói okirattal és kezdheti meg a beruházás megvalósítását. 

Mint fogalmaztak, amint a pályázó megkapta a támogatói döntést, igényelheti a kivitelezői előleget, amire ők tudnak igénylést leadni. A támogatói okirattal már rendelkező pályázóknak is lehetősége van egy másik regisztrált kivitelezőt választani, amennyiben az a jóváhagyott támogatási feltételeket elfogadja.

A kormány kiemelt célja, hogy a háztartások mielőbb hozzájussanak a lakossági napelemes pályázat által kínált lehetőséghez, ami a korszerűsítésen túl tartósan és jelentősen csökkenti a családok rezsiköltségét, fenntartva és erősítve a rezsicsökkentés eredményeit. A Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve részét képező, összesen 200 milliárd forint keretösszegű, két ütemben elérhető pályázati támogatás több tízezer családnak segíthet a rezsiterheik csökkentésében – fogalmaztak. 

A második kör várhatóan novemberben indul, ennek a keretösszege attól függ, hogy az első körben mennyi forrást használtak fel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában