Rezsiválság

2022.10.12. 15:49

Takarékos PTE: 18 fok, lámpaoltás és leálló liftek az egyetemen is

Az egyetemet is elérték a rezsidíjak miatti szigorítások: a PTE-n októbertől 18–20 fokra csökkentik a fűtést, lekapcsolják a kültéri világítást, leállítják a lifteket. Közben módosul a tanév rendje is.

Fotó: Löffler Péter

Ha tavaly télen még titkon megmosolyogtuk az osztrákokat-németeket az egy szál gyertyával fűtött szobával fenyegető felhívásokért, az idén az arcunkra fagyhat a mosoly. Az energiapazarlás csökkentése önmagában is ráfér az emberiség tehetősebb felére, ám ami e címen Európára vár, már a soknál is több lehet.

A kényszerű szigorítások most érték el a Pécsi Tudományegyetemet is – és az országos helyzetet látva a tízezernyi hallgató-oktató-dolgozó még örülhet is, hogy nem bezárásokról, csak jelentős energiacsökkentésről kényszerültek dönteni. Amelyek sorában legfeljebb 20 fok lehet az oktatási és irodahelyiségekben, kollégiumi szobákban, de csak 18 a közösségi terekben. Lekapcsolják a nem elengedhetetlen világítást (külterek, díszkivilágítás, parkolók), üzemen kívül helyezik az akadálymentesítéséhez és a zavartalan működéshez nem szükséges felvonókat is. Az egyetemi flottán kívül más nem használhatja az e-autó-töltőket, tilos a saját eszközök (e-roller, -kerékpár) töltése, korlátozzák az étel-ital automaták működését is.

Azt pedig talán – hihetnénk – külön jelezni is kár, olyan természetes, hogy a munka végén mindenkinek minden eszközt kötelező áramtalanítania, a lámpákat lekapcsolnia.

A takarékossági intézkedések miatt módosul az egyetemen a tanév rendje is

A PTE-n a szorgalmi időszak december 2-án zárul, az őszi szünet elmarad, a vizsgaidőszak december 5-től január 13-ig tart. December 24. és január 8. között a karokon a munkavégzés szünetel. A gyakorlatorientált képzéseken és a szóbeli számonkérést igénylő kurzusokon, záróvizsgákon marad a személyes jelenlét, ám azokra a legkisebb ráfordítással üzemeltethető épületet jelölik ki. A köznevelési és szakképző intézmények december 22. és január 8. között nem dolgoznak majd.

Az utasítás egyedül a PTE Klinikai Központ nélkülözhetetlen és folyamatos betegellátást végző egységeire és alkalmazottaira nem vonatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában