Az önkormányzat összes intézménye érintett

2022.10.12. 11:13

Takarékossági intézkedéseket vezetnek be Mohácson is

Az elégséges mértékig csökkentik a közvilágítást, lekapcsolják a díszkivilágítást, kisebb alapterületen és rövidebb ügyfélfogadási idővel végzik feladataikat a polgármesteri hivatal dolgozói – ezekről az intézkedésekről már döntött a képviselő-testület, hogy mérsékeljék az elszabadult energiaárak hatását.

Máté Balázs (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Bánkúti Sándor

Felhatalmazták továbbá a polgármestert, hogy az önkormányzat összes intézményét, vállalkozásait érintő takarékossági tervet dolgozzon ki a hó végéig.

Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere nem kertelt a legutóbbi képviselő-testületi ülésen: úgy fogalmazott, a számítások szerint az önkormányzat kiadásai egymilliárd forinttal emelkedhetnek az egyre emelkedő energiaárak miatt. Ez a város lehetőségeit meghaladja, ugyan az állam tárgyal majd a településekkel, s azok teherbíró-képességét megvizsgálva a kiadások egy részéhez várhatóan hozzá is járul, teljes kompenzációra  nem lehet számítani. A kormány ugyanakkor érhető módon elvárja, hogy helyben is hozzanak olyan intézkedéseket az önkormányzatok, amelyek révén csökkenthetők a kiadásaik.

Ennek szellemében Mohácson már határoztak arról, hogy a szükséges és elégséges mértékig csökkentik a közvilágítást, s felfüggesztik a díszkivilágítást. A polgármesteri hivatalban a feladatellátás kisebb alapterületen zajlik majd, szűkítik az ügyfélfogadási időt, s azokban a munkakörökben, ahol ez lehetséges, otthoni munkavégzésre állnak át. Ezek az intézkedések az energiafelhasználás csökkentését szolgálják, hiszen így kevesebbet kell fűteni és világítani.

Mindez azonban önmagában nem elegendő, ezért a képviselő-testület további intézkedések kidolgozására kérte fel a polgármestert, a tervnek a hó végéig kell elkészülnie. A  terv érintené az önkormányzatot, annak valamennyi intézményét, a társulási formában működőket, az önkormányzat fenntartásában lévő vállalkozásokat, s minden olyan intézményt, melynek fűtési és egyéb energiaköltségeit a városi állja, lehetőség szerint úgy, hogy működőképességük megmaradjon, és a szolgáltatások se csorbuljanak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában