Teljes önkiszolgálás?

2022.10.09. 07:00

Vedd, fizesd, vidd személyzet nélkül!

Még meg sem szokhattuk a szupermarketek új találmányát, az önkiszolgáló pénztárat, máris a nyakunkon az újabb technikai bravúr. Hamarosan teljesen személyzet nélküli boltokban vásárolhatunk, talán az országban először éppen Pécsett.

Szűcs Zsolt

20220706 Budapest Megnyílt az ország első automata üzlete a Budapest Park előtt. A boltba okostelefonos applikációval lehet bejutni, majd a termékeket úgy kell beszkennelni, mint egy önkiszolgáló kasszánál. Fotó: Máté Krisztián (MK) Metropol

Fotó: Máté Krisztián

 Éppen 55 esztendeje nyitott meg Pécsett az első önkiszolgáló háztartási bolt az egykori legendás Korona Fogadó Kórház téri épületében. Két generációval korábban elődeink valószínűleg éppen annyira rácsodálkoztak az akkori újításra, mint hamarosan mi tehetjük az első eladó, pénztáros, azaz abszolút személyzet nélküli boltokra.

A mesterséges intelligenciával fűszerezett, kamerákra, súlyérzékelőkre, mikrochipekre épülő csúcstechnológiát a feltaláló Amazon Amerikában és Ázsiában már számos üzletben működteti. Sőt, Londonban egy szupermarketet is felkereshet, aki utálja a sorban állást a pénztárnál. A rendszer első állomása a QR-kódos beléptető kapu, amelyet a pár személyes és bankkártya-adatunk megadásával történő első regisztráció után nyithatunk. A polcokon a termékek rendkívül érzékeny mérlegeken sorakoznak, körben pedig több kamera pásztázza minden mozdulatunkat, mint egy filmforgatáson. Mindez a megfelelő programozással hajszálpontosan tudja, miből mennyit tettünk egyenesen a szatyrunkba. Majd a termékek árát összegezve a kilépéskor automatikusan lel is vonja a számlánkról, azaz sorbanállás és pénztárcában kotorászás nélkül már mehetünk is haza.

Magyarországon egyelőre egyetlen bisztró és egy kísérleti jellegű, csak dobozos üdítőket áruló konténerbolt működik hasonló elven, ám ahogyan Vad Lukács előrevetíti, akár már egy éven belül Baranyában is besétálhatunk egy automata kisboltba. A Baranya-szerte számtalan üzletet működtető Enger Kft. tulajdonosa – bár mint érdekességként bevallja, ő maga vásárláskor még az automata pénztárakat sem kedveli – régóta ismerkedik a rendszerrel.

– Elsőre talán nem tűnik annak, valójában nagyon is összetett és bizonyos részleteiben még gyerekcipőben járó technológián alapszik. Ezért nem is alkalmas minden termék forgalmazására, egyelőre például alkoholt biztosan nem árulnak majd ezekben. Az előkészítő lépéseket mi is megkezdtük, és bár ahogy tudom, ezzel nem vagyunk egyedül, talán mi állunk a legközelebb a megvalósításhoz. És magam is kíváncsian várom a vásárlók reakcióit, hiszen az, hogy elfogadják-e, talán fontosabb is lesz az elterjedésükben, mint a technológia

 – mutat rá munkaerőhiány megoldásán túl egy másik fontos emberi oldalra is Vad Lukács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában