Nyitva maradnak

2022.11.18. 20:02

Energiatakarékosabb lesz a Szigetvári Gyógyfürdő

Hatékonyabbá válik az energiagazdálkodás a Szigetvári Gyógyfürdőben – már telepítik a napelemes rendszert. A költségek emelkedése viszont a fürdőt is érinti, így néhány takarékossági intézkedést vezettek be, hogy a nyitvatartás változatlan maradhasson.

Mohay Réka

A folyamatosan emelkedő költségek hatása a Szigetvári Gyógyfürdő számára is kihívást jelent, ennek ellenére nyitva kívánnak maradni. Ennek érdekében bizonyos módosításokkal működik november 15-től, ezekről Kriszt Mónika gazdasági vezető tájékoztatta lapunkat, a változásokat a fürdő honlapján is közzétették. 

A wellness részleg, azaz a finn szauna, az infraszauna, a jacuzzi és a sószoba minden nap rövidebb ideig, 11-től 17 óráig üzemel. Az olyan élményelemek, mint a csobogók vagy a nyakmasszázs nem üzemelnek folyamatosan, hanem csak meghatározott időközönként, felváltva. A tanuszodai szauna pedig nem üzemel a takarékossági intézkedések ideje alatt, erre ugyanis lényegesen kisebb a kereslet.

Ezeken kívül minden a megszokott módon működik majd, a remények szerint nem kell tartaniuk bezárástól a fürdőző vendégeknek.

Azt is megtudtuk, a rezsiköltségeket illetően éves szerződés áll fenn a fürdő és a szolgáltatók között, így december végéig a közműszolgáltatások díja változatlan, a drasztikus emelkedés 2023 januárjától várható, de erről konkrét információ még nem ismert. Ugyanakkor a fürdő által kézhez kapott számlákon feltüntetett egyéb járulékos költségelemek, rendszerhasználati díjak már most havi közel 20 százalékos emelkedést mutatnak. A tisztántartáshoz és az üzemeltetéshez szükséges vegyszerek, papíráruk költsége is hasonló mértékben növekednek. 

Folytatódnak a vendégek körében igen népszerű éjszakai fürdőzések is. A következő alkalom december 10-én, szombaton lesz. A strandszezon végét követően is nyitva van egész évben két kültéri medence. Bár a látogatottság ilyenkor az évszakváltásból fakadóan alacsonyabb, mint nyáron, az elkötelezett fürdőzők örömmel érkeznek ősszel és télen is, hogy felmelegedjenek a gyógyvízben.

Elkezdték a napelemek felszerelését

Jó hír, hogy elkezdődött a fürdőben a napelemes rendszer telepítése. Az európai uniós TOP-pályázat keretén belül elnyert 44 millió 726 ezer forint összegű vissza nem térítendő támogatás segítségével megvalósuló beruházás segíti az önkormányzati intézmény működési költségeinek csökkentését. Emellett a hazai és európai uniós környezetvédelmi és klímapolitikai szempontok érvényesülése terén is előrelépést jelent. A háztartási méretű fotovillamos rendszer kiépítése előmozdítja a fürdő hatékonyabb energiafelhasználását és racionálisabb energiagazdálkodását. A Széchenyi Terv Plusz programban megvalósuló fejlesztés részeként a fürdő akadálymentesítése is tovább bővül. A bejárati ajtót automatizálják, a hozzá vezető rámpa mellé korlát kerül, a meglévő akadálymentes mosdókat és zuhanyzókat korszerűsítik, illetve két akadálymentes parkolót is kijelölnek. Hosszú távú cél az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése is. A projekt befejezését 2023 végére tervezik.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában