Már várják a hidegebb időt

2022.11.29. 07:00

Vírushordozó bogarak lepték el több helyen az árpát

Annak ellenére, hogy Baranya megyében novemberben már átlagban 70 milliméternyi csapadék esett, még mindig több 100 mm hiányzik a földből.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Für Henrik

Sok eső esett az elmúlt két hónapban, amely mérsékelte ugyan a tavasztól nyár végéig tartó aszályos területeket, de a szántóföldeken nedvesség szempontjából feltöltődött talajról még mindig nem beszélhetünk – mondta Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Az őszi vetések állapota viszont szép, sőt a repce itt-ott már túl erős az enyhe időjárásnak köszönhetően, így már regulátorozni kellett növekedésszabályzóval. Az enyhébb időjárásban ráadásul sok bogár terjeszti a betegségeket. Vannak olyan területek, ahol az árpában és a búzában már védekezni kellett a bogarak ellen, mert söpörni lehetett a növényről őket. 

– Több gazdálkodó állt át az őszi gyomirtásra, amelyeket már be is fejeztek, ezen kívül még néhányuknak a szántások, mélylazítások vannak vissza, de ezeket már nem számottevő területeken végzik – mondta a megyei elnök. Hozzátette, most már várják a hidegebb időt, hiszen a vírushordozó bogarak –3 fokban már elpusztulnának, így nem kellene kényszervédekezést végezniük a gazdálkodóknak. Idén ősszel egyébként repcét 10345 hektáron vetettek, őszi árpa 21140, őszi búza 61732, rozs 1160, tritikálé pedig 2525 hektáron került a földbe Baranya megye területein. Az őszi vetések 90 százaléka eddig egyébként összességében nagyon jó képet mutat, de mint mindig, a következő hetek időjárása azonban sokat alakíthat a vetések állapotán. 

Gazdálkodói fórumokat szerveznek

A gazdálkodókat a 2023–2027-ig tartó új reformok megtanulása, átnézése is foglalkoztatja, és hogy mire mennyi támogatást tudnak majd lehívni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei Szervezete igyekszik segítséget nyújtani ehhez, így január-február hónapban várhatóan minden járásban gazdálkodói fórumokat szerveznek az Agrárminisztériummal közösen. Ezeken az alkalmakon ismertetik az új jogszabályi változásokat és az új lehetőségeket. A gazdálkodók megtudhatják, hogy mire hogyan kell átállniuk, illetve mit kell betartaniuk, hiszen sok új feladatuk is lesz. Mindemellett a területalapú támogatások kifizetései folyamatosak, illetve aki még nem kapott, annak a kérelme még ellenőrzés alatt áll, vagy hiánypótlásra kérték. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában