Új felmérés

2022.12.09. 11:14

A fizetés motiválja legjobban a dolgozót?

A fizetés az álláskeresők legfőbb választási szempontja, illetve a gép-, vendéglátó és építőipari szakemberekre a legnagyobb a kereslet országosan és megyénkben is – ahogyan azt egy frissen elkészült munkaerőpiaci felmérés eredményei is igazolják.

Szűcs Zsolt

Fotó: AS

Meglepetést talán nem okozott, ám tanulságos eredményekkel zárult a kamara gazdasági és vállalkozáskutató cégének (MKIK GVI) idei átfogó munkaerőpiaci felmérése. Amely a szakképzett dolgozók kapcsán, de a korábbi évektől eltérően most nem a munkát keresők, hanem a cégek szemszögéből pásztázta a piacot. 
A megkérdezett magyar vállalkozások 1533 online kérdőíves és 477 telefonos válaszának leginkább összecsengő eredménye, hogy a munkahelyet keresők és változtatók elsődleges szempontja a választásnál a minél magasabb fizetés. Önmagában is messze megelőzve a személyes okok, az egyébként csökkenő tendenciát mutató külföldi elhelyezkedés, a munkakörülmények és munkaidő problémáinak együttesét. Ennélfogva természetes, hogy e kihívásnak elsősorban magasabb alapbérekkel, jutalmak és prémiumok ígéretével, és csak ezeket követően a rugalmas munkaidővel, képzésekkel vagy modern eszközökkel, kellemes munkakörnyezettel próbálnak megfelelni a munkaadók. 

Ugyancsak egységes képet mutatnak a munkaerőhiány és a fluktuáció, elvándorlás statisztikái. Eszerint ma az országban gépészekre, elektronikai és építőipari, továbbá vendéglátó szakemberekre (szakács, pincér) a legnagyobb a kereslet – a megkérdezett cégek fele kínál e pozíciókban azonnal betölthető állásokat. 
Az már további elemzésre is okot adó tapasztalat viszont, hogy sem a fiatalok szakmai utánpótlás-képzésében és pályaorientációjában, sem a szakma nélküli felnőttek duális képzésében nem vesz, és nem is tervez részt venni a válaszadó cégek fele. Ők inkább a betanítására, belső képzésekre helyezik a hangsúlyt. Ami persze nem pont azt a kompetenciaszintet eredményezi, mint az iskolai szakképzések – így aztán a kört, úgy tűnik, sok esetben maguk a munkáltatók zárják be maguk körül. 
A felmérés részletes eredményei és statisztikái megtekinthetőek a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) honlapján is. 
 

A megfelelő képzettség hiánya a gond Baranyában is

Az országos felmérés eredményei szinte teljes egészében levetíthetőek a baranyai helyzetre is – erősíti meg kérdésünkre Piacsek László, a PBKIK humánerőforrás-fejlesztési projektirodájának vezetője. Meg is erősítve azokat egy korábbi saját vizsgálatuk tapasztalataival, amely szerint a frissdiplomás fiatalokkal szemben a munkáltatók legfőbb problémája, hogy az iskolapadokban megszerzett, főként elméleti tudásuk nagyon távol áll a munkahelyek valós követelményeitől. Még inkább igaz ez a fiatalok saját irreális elvárásaira a munkáltatóktól – ebből kifolyólag mindkét oldal érdeke a munkaerőpiac valós igényeire alapozott, a jelenleginél sokkal gyakorlatiasabb alapképzés. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában