Mi a pálya?

2022.12.02. 16:58

Egyéni tanácsokkal segíti a Kamara az iskolaválasztást

A már megszokott céglátogatások és szervezett programok mellett a Kamara mostantól ingyenes egyéni tanácsadással is segíti a tökéletes pálya megtalálásában a továbbtanuló diákokat.

Szűcs Zsolt

Fotó: Karnok Csaba

A felgyorsult világunkban ránk zúduló információáradat feldolgozása és értelmezése felnőttként sem egyszerű, a diákok, elsősorban az általános iskolások számára pedig gyakran még több bonyodalmat okoz. Főként a továbbtanulás amúgy is bonyolult útvesztőjében. A Pécs-baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) szakemberei ebben igyekeznek most a fiatalokat a megszokott sablonokon túllépve iránymutatással, tanácsokkal támogatni.

Amint arról az új program előnyeit Piacsek László humánerőforrás-fejlesztési projektiroda-vezető sorolja, az egyéni tanácsadás az alaposabb helyzetértékelésre építve sokkal konkrétabb irányokat tud kijelölni. A hozzájuk forduló gyerekek – és a kisebbekkel szülők – egy részénél messzebbről indulva, ha elképzelésük sincs a folytatásról, míg a másik véglet, amikor egy érettségiző lánynak saját részletes tervei felvázolása után valójában csak egy megerősítő, biztató szóra volt szüksége.

És e kettő között természetesen a legszélesebb kívánságskálával, amelynek keretében a személyes találkozón a gyermek, a szülő és a pályaorientációs tanácsadó együtt beszélik meg a terveket, célokat, így sokkal megalapozottabb és biztosabb döntést tudnak hozni a fiatalok. Eligazítva őket a gyakran változó, szerteágazó képzési rendszerek között, bemutatva a különféle iskolatípusok, szakmai és szakképesítések, egyetemi szakok követelményeit, előnyeit, erősségeit. 

Mindezt természetesen a jelentkező képességeihez, céljaihoz igazítva. Még fontosabb, hogy már a leendő iskolából kivezető utat is megmutatva az adott szakma munkaerőpiaci kilátásait is felvázolják, hiszen jól ismerik a különféle szakmákat és lehetőségeket, emellett rálátnak a munkaerőpiacra is annyira, hogy tisztában legyenek egy szakma tíz éven belül várható sorsával.

A tanácsadás díjmentes, ennek során egyszeri alkalommal találkoznak az érdeklődőkkel, és nagyjából egy órában beszélik át a szükséges információkat, tapasztalatokat. Jelentkezni, érdeklődni a további hasznos továbbtanulási információkkal is szolgáló honlapon (palyavalasztasbaranya.hu) keresztül lehet.

A Kamara emellett ugyanakkor a megszokott mederben közreműködik a középiskolai nyílt napok, pályaorientációs programok támogató szervezésében is. Munkatársai önismereti foglalkozásokkal, céglátogatásokkal, szülői értekezletekkel és pályaválasztási osztályfőnöki órákkal segítik, hogy minél szélesebb körben kaphassák meg az érintettek a pályaválasztáshoz elengedhetetlen mennyiségű és minőségű információt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában