Csaknem nyolcmilliárd volt a beruházás

2022.12.06. 18:30

Pécs határában működik az ország egyik legnagyobb szennyvíztisztító telepe

A Széchenyi 2020 program keretében Pécs 7,170 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a „Pécs központú agglomeráció szennyvíztisztító telepének fejlesztésére”.

bama.hu

Fotó:

A beruházás összesen 7,966 milliárd forintból valósult meg, amit 90 százalékban az Európai Unió, a fennmaradó részt pedig a központi költségvetés finanszírozott. 

A Pécs határában működő szennyvíztisztító telep Magyarország egyik legnagyobb és legjelentősebb tisztító üzeme. Pécs városa mellett 12 környező település szennyvizét ártalmatlanítja a létesítmény, amelyhez a jövőben további községek csatlakoznak. A megnövekedett csatornahasználat szükségessé tette a tisztítási kapacitás bővítését, ugyanakkor a technológia korszerűsítése is halaszthatatlan volt annak érdekében, hogy az üzem megfeleljen a folyamatosan szigorodó környezetvédelmi előírásoknak. 

2019 januárjában kezdődött a szennyvíztisztító telep fejlesztése, melynél a kivitelezési munkálatok az üzem folyamatos, problémamentes működése mellett zajlottak. Az elavult létesítményeket elbontották, egyes régi elemeket és épületeket felújítottak, új műtárgyak és gépházak létesültek, új technológiai eszközök települtek, amelyek a modern kor követelményeinek megfelelően, hatékonyan és gazdaságosan gondoskodnak hosszú távon a szennyvíz tisztításáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!