Zöld energia

2023.01.31. 16:32

Még több napelemes rendszert lehet majd csatlakoztatni a hálózathoz a fejlesztés után

Cz. E.

Fotó: Karnok Csaba

Egyre több háztartás és vállalkozás szeretné energiaszükségletét napelemes rendszerrel biztosítani. A megnövekedett igény miatt pedig elengedhetetlen a villamos hálózatok fejlesztése. Ebből kifolyólag az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt., és az ELMŰ Hálózati Kft. mintegy 74 milliárd forint értékű, több éves hálózatfejlesztési programot indított. Ennek eredményeképpen csaknem 15 ezer különböző méretű beruházás valósul meg 2026-ig a Dunántúlon és Pest vármegyében. 

Köszönhetően a fejlesztésnek a hálózat a jelenleginél jóval nagyobb mennyiségű, megújuló forrásból származó villamos energiát képes majd fogadni. Ez hozzájárul a mind a lakossági ügyfelek, mind a vállalkozások részéről egyaránt tapasztalható, megnövekedett naperőműlétestítési igény kiszolgálásához. Mindez segíti a tiszta, zöld energiához való hozzáférést és a biztonságosabb energiaellátást.

Az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára, Steiner Attila kihangsúlyozta, hogy a világ az elektromosítás és a megújuló zöld energia alkalmazásának irányába tart. És a magyar kormány számára is kiemelten fontos a zöldberuházások megvalósítása, a klímasemlegesség elérésével összhangban.

Az E.ON Hungária Csoport hálózatokért felelős vezérigazgató-helyettese, Katona Ádám kiemelte, hogy a jövő energiája a villamos energia. A hálózatokért felelős cégeknek pedig egyik legfontosabb feladata, hogy a változó körülményekhez igazodva továbbra is biztonságos, az ügyfelek igényeit szem előtt tartó fejlesztésekkel készüljenek fel a változásra és támogassák a hazai energia- és klímapolitikai célokat.

A nagymértékű beruházás felét, 37 milliárd forintot az E.ON. Hungária Csoport saját forrásából fedezi. Az összeg másik részét pedig a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz forrásból finanszírozzák, amelyet az Európai Unió hívott életre. Feladatuk között szerepel, hogy fenntarthatóbba, ellenállóbbá tegye az európai gazdaságokat és felkészítse azokat a digitális átállásra, valamint ösztönözze a klímavédelmi beruházásokat. Ezzel párhuzamosan Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének kiemelt célja, a megújulóenergia-részarány növelése, amellyel párhuzamosan szükség van a villamosenergia-hálózat kapacitásának bővítésére is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában