„Magyar asztalra, magyar étel dukál”

2023.01.27. 17:16

Száz évvel ezelőtt is drágaság volt Magyarországon, hetente változtak az élelmiszerárak

„Lassan fogyókúrára fogjuk magunkat a férjemmel. Elkezdtünk spórolni”, mondta péntek délelőtt egy idősebb nő a pécsi vásárcsarnokban az egyik őstermelőnek.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

A vásárló a kosarába egy kevés krumplit, vöröshagymát pakolt, majd fizetett és távozott.

– Ebből egy jó kis krumplipaprikást dobhatunk össze – említette meg az őstermelő, mikor arra kérdezünk rá, milyen étel készülhet majd a kosárban található ételekből. Mint mondotta, ha olcsó ételt akarunk készíteni, akkor a krumplipaprikás annak mondható. Hisz az ételhez egy-két kiló krumpli, 2-3 fej vöröshagyma is elég. 

A krumplipaprikást elkészítése egyszerű: egy kevés zsírban üvegesre dinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával, majd erre rakjuk a hosszúkás darabokra vágott krumplit. Összekeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy épp ellepje. Fűszerezzük sóval, borssal, majd addig főzzük míg a krumpli meg nem puhul.

– Ha gazdagabban akarjuk, igaz, drágább is lesz, szalonnával, kolbásszal is bolondíthatjuk – említette az őstermelő, aki mosolyogva hozzátette azt is, hogy magyar asztalra magyar étel dukál.




 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!