2023.01.27. 17:16
Száz évvel ezelőtt is drágaság volt Magyarországon, hetente változtak az élelmiszerárak
„Lassan fogyókúrára fogjuk magunkat a férjemmel. Elkezdtünk spórolni”, mondta péntek délelőtt egy idősebb nő a pécsi vásárcsarnokban az egyik őstermelőnek.
Fotó: Laufer László
A vásárló a kosarába egy kevés krumplit, vöröshagymát pakolt, majd fizetett és távozott.
– Ebből egy jó kis krumplipaprikást dobhatunk össze – említette meg az őstermelő, mikor arra kérdezünk rá, milyen étel készülhet majd a kosárban található ételekből. Mint mondotta, ha olcsó ételt akarunk készíteni, akkor a krumplipaprikás annak mondható. Hisz az ételhez egy-két kiló krumpli, 2-3 fej vöröshagyma is elég.
A krumplipaprikást elkészítése egyszerű: egy kevés zsírban üvegesre dinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával, majd erre rakjuk a hosszúkás darabokra vágott krumplit. Összekeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy épp ellepje. Fűszerezzük sóval, borssal, majd addig főzzük míg a krumpli meg nem puhul.
– Ha gazdagabban akarjuk, igaz, drágább is lesz, szalonnával, kolbásszal is bolondíthatjuk – említette az őstermelő, aki mosolyogva hozzátette azt is, hogy magyar asztalra magyar étel dukál.