Vásárra vitték a bőrüket

2023.02.05. 11:02

BNV – a szocialista iparosítás mintakirakata

Sz. Zs.

Bár még 1967-ben Hungexpóra magyarosított, sőt, 2005-ben francia magánkézbe került, a Budapest Nemzetközi Vásár szervezője így is a messze földön leghíresebb magyar kiállítás-sorozattal büszkélkedhet. Természetesen a 19. század végén divatba jövő gigantikus világkiállítások mintájára; és a kezdetektől erős pécsi indíttatással. Városunk ugyanis már 1888 óta alapozza idehaza is a vásári hangulatot-forgatagot; a leghíresebb, 1907-es pécsi országos kiállítás 35 hektáron elterülő mesés épületeit és látnivalóit kerek egymillióan csodálták meg, soraikban császári főhercegekkel.

Aztán a ’60-as, ’70-es évektől a Pécsi Ipari Vásárban ugyanúgy a pártbizottság látta meg a fantáziát, ahogyan nagy testvérét is a szocialista iparosítás rohamai emelték magasba. A BNV a túldimenzionált szovjet mintára mennyiségben már a lenini útra lépő, a minőségi áttöréssel még enyhén adós hazai gyáripar remekeit igyekezett – akkoriban még csak szárnyukat bontogató marketingesek ötletelésével – megszerettetni a nagyérdeművel.
A kezdetben a Városligetben, majd Kőbányán felépített tematikus pavilonok tucatjaiban mindig méltó helyet kaptak az egykor virágzó, sőt, egy hosszú korszakot meghatározó pécsi-baranyai gyárak-üzemek portékái is. Amelyek java része aztán a világpiac és a nálunk csak lassan éledező kapitalista modernizáció áldozataként azóta hamvába hullott; ám amelyek képeink tanúsága szerint is egykor egész életünket – a táplálkozástól a ruházkodáson  át a szórakozásig – igazi lokálpatriótákként hazai termékek keretébe fonták. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!