A panel a sztár, az áralku kötelező

2023.02.26. 15:39

Pang a lakáspiac: eltűntek a vásárlók, könnyebb dolga lett a vevőknek

A borúlátó jóslatok szinte mind bekövetkeztek, pang a lakáspiac, könnyebb lett a vevőknek, az alku már működik, de azért a kis lakások és főleg a panelek tartják magukat. Az Ingatlanbazar.hu portál szerint ez az év alighanem ilyen marad.

bama.hu

Fotó: Csapó Balázs

Nem a keresők, hanem a vásárlók tűntek el az ingatlanpiacról – áll az Ingatlanbazár év eleji értékelésében. Az ingatlanpiac egészét nézve ez néhány korrekciót fog okozni, főleg a korábbi években sláger családi házak vásárlásában. A családi házak reneszánsza a Covid hónapjai alatt kezdődött, és a hitelkamatok égbe emelkedéséig tartott. Ez azonban ma sem feltétlenül automatikus áresést jelent, az ingatlanportálokon is ugyanazokkal az árakkal találkozhatunk. Ami változásban van, és a vásárlóknak kedvez, az az alkupozíció mértéke. Régebben erre a tulajdonosok zártak voltak, bízva az inflációs hangulatban; ma már akár 10 százalékot is lehet alkudni egy-egy sürgősebben eladó ház árából.

Kelet aktívabb lett

Az ingatlankeresés szempontjából sok változás még nem látható. A téli keresési dömping a korábbiakhoz képest alig csillapodott, vásárlási szándék tehát van. Az Ingatlanbazár szerint az egyes földrajzi területekre érkező keresések száma főleg Budapesten csökkent, ahol eleve csillagászati árakon hirdették meg az ingatlanokat. Csökkenés volt több vármegyében és vármegyeszékhelyen is, példa rá Fejér vármegye vagy a nyugati határszél vármegyéi. A vásárlást keresők a keleti végeken lettek aktívabbak, Békés és Szabolcs-Szatmár vármegyékben 15-20 százalékkal több keresés történt az idei év első hónapjában, mint tavaly, és olyan valószínűtlen sztárvárosok emelkedtek ki, mint Békéscsaba, Nyíregyháza vagy Hódmezővásárhely.

 

Keresés = tájékozódás

Az ingatlanirodák szempontjából azonban mindez édeskevés volt ahhoz, hogy az eladások ne csökkenjenek drasztikusan. Írtunk róla, hogy mindkét nagy ingatlanos franchise-hálózat, a Duna House és az Otthon Centrum jelentésében is az alkupozíciók javulását emelték ki. A gyakorlatban tehát a korábbi árakon meghirdetett ingatlanok egyéni alkuján múlott az eladási ár, amely a hitelezési ínséget kompenzálta. Ezzel nagyon nehéz lett konkrét trendeket alkotni, hiszen a magyar ingatlaneladási gyakorlat nem transzparens, azaz a végső eladási árat csak az ingatlaniroda, a vevő és a tulajdonos ismeri, semmilyen hatóság felé nincs jelentési kötelezettség.  A hálózatok szerint a rossz rezsicsökkentési technológiával rendelkező házak akár több, mint tíz százalékkal keltek el a hirdetési ár alatt, de még így is csökkent az érdeklődések száma. Hiába tehát a sok januári keresés, ha az érdeklődők szándéka csak a tájékozódás volt.  Lapunknak több, sokat keresett városban nem igazolták vissza, hogy éreznék a keresői viselkedés érdeklődésbe fordulását.

A panel visszatért

Tartotta viszont magát a már korábban elkezdődött kislakás- és panellakásdivat. Emlékezhetünk, hogy a Covid idején a paneleket szinte temette az ingatlanos szakma. Nos, korán, mert a kis panellakás „elpusztíthatatlan” a keresői tudatban. A panel mára a távfűtés rezsicsökkentős érintetlensége miatt visszanyerte a megbízható és kiszámítható ingatlanportéka hírnevét. Se a fővárosban, se a panelgazdag vármegyei városokban nemigen lehetett alkudni az árából, és mind az Ingatlanbazár, mind a két nagy franchise-hálózat az év legkeresettebb ingatlantermékének jósolja. Panelre alkudni ma olyan, mint amilyen Covid idején volt a családi házakra alkudni: nem megy. Egy-két százalék a mozgástér, a tendencia pedig a keleti és a nyugati országrész árainak lassú kiegyenlítődése, amit a keleti országrész munkahelyteremtő befektetései is fűtenek, jelenleg épp Nyíregyházán.

Nőhet az eladási idő is

A piac pangásával az ingatlanok értékesítési ideje is megnőtt. Ez korábban stabilnak mondható három hónap volt. Idén úgy tűnik, hogy a három hónap csak az alkura nyitott eladó ingatlanoknál marad meg, míg a paneleknél drasztikusan lecsökken. A Duna House értékelése rámutat, hogy a budapesti panellakások átlagban alig két hónap alatt kelnek el, ami egyenes következménye a rezsicsökkentés szabályváltozásának. 
Az Ingatlanbazár is azt tudja tanácsolni az egyre tanácstalanabb ingatlankeresőinek, hogy eljött a négy-öt éve várt alku ideje, hiszen egyre inkább ők lesznek előnyben az árat tartó tulajdonosokkal szemben. Ha bekövetkezik és enyhébbé válnak a hitelfeltételek, az Ingatlanbazár szerint ez a korábban felfújódott piaci lufi lassú, de stabil eresztését eredményezheti. Azaz idővel az árak a kialkudott vételárak realitásához fognak alkalmazkodni.

Mit tegyünk?

Hogy mit lehet ebben a helyzetben tenni? Az Ingatlanbazár szerint nem szabad abbahagyni az érdeklődést, és határozott alkuszándékkal kell az ingatlanirodákat felhívni, mert a hirdetési árból nehéz eldönteni, mennyi megtakarítási tartalék van az adott ingatlanban. Alkudni tehát kell, illetve érdemes már, és a portál szerint ez vissza fogja hozni az érdeklődő hívásokat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!