Figyeljünk oda, óvjuk környezetünket!

2023.03.27. 15:37

A fenntarthatóság jegyében alkottak a pécsi diákok (Galéria)

Még februárban videókészítésre hívta fel a Pécsi Tudományegyetem Zöld Egyetem Program a hallgatókat és a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium tanulóit az energiamegtakarítás témájában, amelynek díjátadójára március 27-én került sor a PTE Kancellária Szekciótermében.

Czeczon Enikő

Globális és lokális szinten is kiemelkedő szerepet játszik az energiatakarékosság a világ energetikai és klímavédelmének megoldásában. A PTE számára is fontos törekvés az energiahatékonyság, amelynek eléréséhez számtalan program és esemény lebonyolításában jeleskedik. Február elsején ebben a témában hirdették ki a “Smartlife - Tudatosabb jelen egy fenntarthatóbb jövőért!” elnevezésű Reels videókampány és videóversenyt.

A felhívás keretében a résztvevők olyan rövid videókat készítettek, amelyben jó gyakorlatokat mutattak be az energiamegtakarításához kapcsolódó, saját környezetben megvalósítható, és a mindennapokban alkalmazható egyszerű megoldásokról, mint például, hogy húzzuk ki a telefontöltőt a hálózatból, ha már nem töltjük a készüléket, vagy hogy lift helyett használjuk a lépcsőt, ha módunk van rá.

Minden jelentkező kapott díjat, amelyet a PTE kancellárja, Decsi István adott át, aki beszédében köszönetet mondott, hogy a Zöld Egyetem Program keretében a résztvevők csatlakoztak a fenntarthatóságot fókuszba helyező versenyhez, és átgondolták, hogy mik azok a mindennapi tevékenységek, gondolatok, amelyek a fenntarthatóságot és a megtakarítást szolgálják. 

Változtatnunk kell

A PTE kancellárja a március 27-ei díjátadón beszédében megemlítette, hogy az energia, a fenntarthatóság egy olyan kérdés, ami már évtizedek jelen van és foglalkoznunk kell vele. A mindennapokban mégis hajlamosok vagyunk ezen túllépni. De jönnek olyan kihívások, amelyek azt eredményezik, hogy változtatnunk kell. Az előző év is ilyen volt. A kihívások, amelyek jelentkeztek, az energia árakat egész Európában szinte elviselhetetlen szinte emelték. Ez a PTE-et is intézkedésre kényszerítette. Ennek érdekében a munkatársak, hallgatók erőfeszítéseket tettek, aminek az eredménye megmutatkozott. Ezt legjobban az szemlélteti, hogy 2022-ben október eleje és december vége között a gázfogyasztást az intézményben a 2021-es évhez képest 60 százalékkal sikerült csökkenteni. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában