Nem az olcsóságukkal csábítanak kistelepülések

2023.03.01. 15:49

A pécsi panel még szembemegy a csökkenő ingatlanárakkal

Venni, eladni vagy kivárni? Az ingatlanpiac örök érvényű nagy kérdése a ma éppen pangásba forduló kereslet idején is aktuális, és a válaszadást nem könnyíti meg, hogy vármegyénkben a két négyzetméterár-véglet között éppen 28-szoros a különbség.

Szűcs Zsolt

Fotó: Laufer László

A nagyvárosok és agglomerációjuk közötti népességvándorlás állandó folyamat, éppen aktuális fő irányát számos tényező befolyásolja. Korábban elsősorban az iparosodás vonzotta a nagyobb központok felé a tömegeket, napjainkban inkább a túlzsúfoltság elől menekülnek a csendesebb, egészségesebb peremvárosokba és falvakba az emberek.

Előbbi okán a 2. világháború idején még 90 ezres Pécs népessége főként a bányanyitások jóvoltából a ’80-as évekre csaknem 180 ezerig duzzadt – utóbbi nyomán pedig mára valahol 140 ezer fölött látszik stabilizálódni.

A hiányzók többségét a szinte a semmiből felduzzadt szomszédos, alvóváros jellegű településeken – Kozármisleny, Nagykozár, Pellérd, Bicsérd, Bogád, Hosszúhetény – találjuk. A megugrott kereslet az ingatlanárakra is emelő hatást gyakorolt, így e körre nem nagyon igaz, hogy pusztán az olcsóbb lakások, házak miatt költöznének oda az emberek. A kisrégió családi házainak négyzetméterárai gyakorlatilag pécsi – 6-700 ezer körül induló – értékeket mutatnak (érdekes kivétel ugyanakkor Egerág vagy Szemely, amelyek a maguk „belterjességével” szinte alig vették ki a részüket e kiköltözési rohamból). Óriási szórással elhelyezkedés és komfort szerint – így a legnagyobb portálon ma kínált 3777 baranyai ingatlan között a belépő egy pécs-vasasi garzon a maga 71 ezres, a csúcs pedig egy belvárosperemi penthouse lakás a csaknem kereken kétmilliós négyzetméterárával.

Bár a tényleges üzletek száma itt is csökkenni kezdett, a pécsi városrészek között ugyancsak nagy a szórás, és a belváros még mindig emelkedő, Uránváros stagnáló, míg Kertváros az országos trendhez igazodóan kissé hanyatló kínálati árakat jegyez. Utóbbi kettő továbbra is legnépszerűbb „átlag”paneljait (52 nm, hőszigetelt, felújított) még mindig 25-30 millióért kínálják (Uránban 2-4 millióval magasabb áron), miközben egy ugyanilyen lakás a Komlói úti tízemeletesekben már 20 millió körül elérhető.

Az irányt tartva, Komlón, a mindig is legolcsóbb ingatlanárú baranyai városban pedig egy hasonló lakás már 15-17 millióért is nehezen eladható. Ugyanott egy „lepukkantabb”, értsd, jócskán felújítandó panelre pedig már 12 millióért is bukkantunk a hirdetések között. Ha pusztán a lakásárakat nézzük, akkor Komlóra érdemes lehet Pécsről kiköltözni, hiszen a nagyjából 30 perces utazás még tömegközlekedéssel is megoldhatóvá teszi akár a napi ingázást is.

Érdekesség, hogy minden korábbinál kívánatosabbá vált az utóbbi időben Orfű, ahol szinte hirdetni sem kell, már ismerősi körben is kiemelkedő, akár a pécsit meghaladó árakon kelnek el ma az ingatlanok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában