Helyi termékek

2023.03.20. 12:24

Az Árkádba költöztek a baranyai termelők (Galéria)

Hétfőn délelőtt vadászkürtös kísérőszóval és sajtótájékoztatóval nyílt meg az Árkád bevásárlóközpontban a Baranyai Termelőkért és Kézművesekért Egyesület három napos vására, a Baranyai Ízelítő Termelői és Kézműves Vásár.

Zs. K.

Fotó: Laufer László

A megnyitón a rendezvény háziasszonya, Varga Zsanett köszöntötte a megjelenteket, és köszönetét fejezte ki az Árkád bevásárlóközpont vezetőségének, hogy lehetőséget biztosítottak a termelők és kézművesek bemutatkozására.

Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara baranyai elnöke elmondta, nagyon fontos, hogy a termelők meg tudják ismét mutatni Baranya kincseit, amelyeknek az itt található termékek csak egy nagyon kis szegmensét jelentik, hiszen a vármegyében számos eredetvédett terméket állítanak elő. Érdemes ezeket keresni.

Őri László, a Baranya vármegyei közgyűlés elnöke kiemelte, jó egy évtizede Baranyában és Pécsett a cél változatlan. Ez pedig az, hogy a nagyvárosban élő emberek számára biztosítsanak lehetőséget arra, hogy minél több helyszínen tudjanak közvetlenül a termelőktől vásárolni jó minőségű, helyben megtermelt egészséges élelmiszert. Ennek jegyében szervezik Baranyában és Pécs több pontján azokat a termelői piacokat, amelyek találkozási pontként szolgálnak a nagyobb városban élő emberek és a termelők között. A három napos vásáron harmincnyolc baranyai, pécsi és környékbeli kistermelő portékáival, egészséges termékeivel ismerkedhetnek meg az Árkád vásárlói.

– Remélem, hogy a pécsiek nemcsak megtekintik, de meg is kóstolják ezeket a termékeket. Hiszen aki baranyai-helyi terméket vásárol, az biztos lehet benne, hogy a család asztalára jó minőségű, egészséges élelmiszer kerül. Amikor tudatosan vásárolunk, és helyi terméket választunk (akár az Árkádban, akár a termelői piacokon, Pécsett vagy megyeszerte), akkor azzal mindig a helyi gazdaságot is élénkítjük, hiszen az a pénzösszeg, amelyből megvásároljuk ezeket a termékeket, nem külföldre kerül, hanem baranyai gazdáknál hasznosul, és abból újabb termények, újabb helyi fejlesztések lehetnek. Ilyen értelemben is biztatom arra a pécsieket, hogy vásároljanak tudatosan, és keressék a helyi jó minőségű élelmiszereket – fogalmazott a vármegyei elnök.

Más Árkádok is teret adnak már a termelői piacoknak

Kővári János önkormányzati képviselő elsőként Fazekas Istvánnak, a Pécsi Patrónus Kft. alapítójának és ügyvezetőjének mondott köszönetet, hiszen évekkel ezelőtt ez adta a hátteret ahhoz, hogy a Búza-téri termelői piacot újra tudták nyitni. Az volt az első lépés, mostanra viszont a NAK és a Baranya Vármegyei Önkormányzat együttműködésének köszönhetően úgy szélesedett a termelői kör, hogy egy önálló vásárt képes megtartani ilyen helyen is, mint az Árkád.

– Köszönöm az Árkád vezetőinek is, akik nem először fogadták be a helyi termelői piacot, sőt ezt már meggyőződésből teszik, és mint megtudtuk, az országban más Árkádok is átvették ezt a gyakorlatot, mert látták, hogy itt jól működik. Az ilyen kezdeményezéseknek, vásároknak köszönhetően mindennapos lehet a helyi termékek fogyasztása, amely egészségesebb is, munkahelyteremtő is, és nem utolsósorban környezetvédő szempontok is vannak mögötte, mert nem kell Spanyolországból szállítani a barackot, ha egyszer lehet itt is találni – fogalmazott a képviselő.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!