A nyugat oszt és a kelet veszt

2023.03.21. 07:00

Bár forgalmas és zsúfolt, még a Mecsek-oldal a menő

Hol lakik Pécsett az elit, és hol a legkevésbé tehetősek? Friss ingatlanpiaci árkörképünkben a legdrágább és legolcsóbb környékek kínálatából csemegéztünk. Nem meglepő, a különbség minden szempontból ég és föld!

Szűcs Zsolt

Az a kézenfekvő kérdés, hogy mekkora Pécsett az ingatlanok aktuális négyzetméterára, már föltenni is fölösleges, olyannyira megválaszolhatatlan. Sőt, a szórás olyan nagy, hogy bár több meghatározó ingatlanportál összevetésével kapunk egy 650 ezer forintos négyzetméter-átlagára, gyakorlatilag ismét nem mond semmit. Az aktuális kínálatban ugyanis találunk lakást-házat már 3,4 millióért és 71 ezer forintos négyzetméter-áron; a másik véglet ugyanakkor az 550 millió és az 1,8 milliós négyzetméterár.

És már az sem mindegy, hogy lakás vagy ház, bár az olcsó/drága trendben a két kategóriában nagy a hasonlóság. A legnagyobb hazai portál pécsi kínálata – a szakértők szerint hónapról hónapra csökkenő tényleges üzletkötések ellenére is, vagy éppen ezért – óriási. Ez alapján, a pécsiek számára nyilván nem meglepően a keleti városrészekben, illetve környékén (Vasa, Somogy) találhatunk új tetőt a fejünk fölé, az ötven legolcsóbb ingatlan háromnegyede innen, a Budai külváros és erre néző Mecsek-oldali övezetben hirdetik. 

A legolcsóbb ház Muromban 3,4, a legolcsóbb lakás Vasason 4,9 millióért kelleti magát – ám azt, hogy az ár sem minden, jól igazolja, hogy utóbbit már bő egy hónappal ezelőtti körképünkben is eladósorban láttuk. A 100 ezer alatti négyzetméterárba fentieken kívül egyetlen további, szabolcsfalui házikó fért még be a 4364 itt eladásra kínált pécsi ingatlan közül.

A panelek nem múló népszerűségét mutatja, hogy az előbbi, 150–250 ezres négyzetméter-átlagot már megduplázzák Uránváros és Kertváros tartósan 500–550 ezer fölötti négyzetméterárai. Családi házak esetében hasonló átlagot mutatnak a régi Kertváros, Kovácstelep, Ürög, Megyer és Ispitaalja főként kisebb és energiahatékonyabb házai – az ezredforduló előtti évtizedek több száz négyzetméteres, sokgenerációs hodályaitól hosszabb idő alatt is csak nagy engedményekkel tudnak megszabadulni eladóik.

A vágyak netovábbjai pedig még ma is – miközben előbbi az oktalanul engedélyezett, szinte lakhatatlanná zsúfolódó beépítése miatt egyre többek szemében veszít varázsából – a belváros fölötti Mecsek-oldal házai, illetve a történelmi belváros patinásabb házainak kisebb lakásai. A prímet abszolút és négyzetméterár tekintetében ugyanaz a Bálicsi úti villa viszi el a fent már emlegetett 550 és 1,8 milliójával – 200 milliós vételár fölött további negyven, egymilliós négyzetméterár fölött pedig csaknem háromszáz ingatlannal a donátusi, bálicsi, makári, aranyhegyi listákon.

Országosan kezd életre kelni a piac

Bár az év első két hónapjában jelentős visszaesés mutatkozott az országos ingatlanpiacon, a szakértők már derűlátóbbak, szerintük a szektor túljutott a mélyponton, az év további részében lassú éledezést várnak az üzletkötésekben. Tartósan szűkül viszont az árolló a vidék és a főváros között, és újra kezdenek felértékelődni korábban elnéptelenedésnek induló falvak százai.

A régiók közül a legkisebb mértékben Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém vármegyékben (30–34 százalék) csökkent a kereslet, míg Csongrádban, Somogyban, Pesten és Baranyában, továbbá a fővárosban zuhant a legnagyobbat (50% fölött).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában