Zöld Nemzeti Bajnokok

2023.03.21. 16:54

Búcsúzik az üveghulladék, többezer tonnányi új habüveg készül belőle

Jelentős előrelépést tesz az ipari és háztartási hulladéküvegek felhalmozásának csökkentésében és újrahasznosításában a pécsi Hungaro Energy Kft. A társaság most elnyert, csaknem másfél milliárdos EU-s pályázati, illetve jelentős saját forrásból habüveg gyártására alkalmas, korszerű technológiával felszerelt üzemet létesít.

Sz. Zs.

A „Zöld Nemzeti Bajnokok” országos technológiafejlesztési projekt segítségével új munkahelyeket is teremtő pécsi beruházás keddi projektindítóján Katics Ákos ügyvezető elmondta, hogy a hazánkban eddig – és mindössze egyetlen helyen – alkalmazottnál is korszerűbb technológiával állítanak majd elő évi tízezer tonna üveghulladékból az építőipar számos területén alkalmazható, hang- és hőszigetelő, fagy- és nyomásálló, formatartó, könnyű, párazáró, nem éghető, idő- és költségtakarékos, és mindenek előtt környezetbarát üveghabot. Mindezt megújuló energiaforrás, egy épülő 40 kW teljesítményű biomassza kazán energiatermelésének felhasználásával.

A Hungaro Energy Kft. a gyártás mellett nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztés támogatására, ennek érdekében a jövőben tervezi egy kutatólaboratórium kialakítását, valamint kapcsolat kiépítését azon egyetemekkel, amelyek oktatási tematikájában fontos szerepet kap az építészeti, építőipari oktatási tevékenység.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában