Kitüntetés

2023.03.24. 16:32

Elismerték az állatorvos magas szintű tudományos munkáját

M. B. (forrás: mohácsi újság.hu)

Forrás: Prophyl Kft.

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozta dr. Szabóné dr. Benyeda Zsófia állatorvos, a Prophyl Kft. ügyvezető igazgatója részére, a magyar állategészségügy fejlesztését támogató magas színvonalú és eredményes tudományos tevékenysége elismeréseként.

A kitüntetést Nagy István agrárminiszter adta át az 1848. március 15. alkalmából rendezett ünnepségen a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

Az 1991-ben alapított mohácsi Prophyl Kft. Európában piacvezető az összes, jelenleg ismert baromfibetegségtől mentes, úgynevezett SPF-tojás előállításában. A cég vezetését az alapítóktól – dr. Benyeda János és felesége, Éva – 2017-ben lányuk, dr. Szabóné dr. Benyeda Zsófia vette át. A mohácsi vállalkozás történetének egyik újabb mérföldköve 2021 volt, amikor is olyan kutatás-fejlesztési projektbe fogtak, amellyel a Covid–19 vírussal szemben hatékony ellenanyagot fejlesztenek ki tojássárgája felhasználásával. A vállalat oltó- és ellen­anyaggyártó kapacitását 420 millió forintból bővítette, a fejlesztéshez a kormány 330 millió forinttal járult hozzá. A gyártóüzemben – a szükséges minősítéseket követően – regisztrált és fejlesztés alatt álló vakcinák hatóanyagait vagy kiindulási anyagait állítják elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában