Meglepetés

2023.03.04. 19:49

Fontos, hogy időben meg is érkezzen a nőnapi ajándék

Közeleg a nőnap, amire – a Valentin-naphoz hasonlóan – különféle kedvezményes ajánlatokkal készülnek a gyártók és a kereskedők. A fogyasztóvédők körültekintő ajándékvásárlásra figyelmeztetnek.

W. K.

Fotó: Csapó Balázs

A nemzetközi nőnap a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja, amelyet 1917 óta minden év március 8-án tartanak. Ezen a napon a nőket ünneplik világszerte – az irántuk érzett tisztelet és megbecsülés kifejezéseként ezen a napon a férfiak virágokkal, édességekkel, apró ajándékokkal kedveskednek a hölgyeknek.

A fogyasztóvédelmi hatóság a korábbi években célzott ellenőrzéseket folytatott ebben az időszakban: elsősorban vágott virágot, parfümöt forgalmazó webshopokat vizsgáltak. A honlapokon azt ellenőrizték, hogy a meghirdetett leárazások, akciók valódi kedvezményt tartalmaznak-e, illetve, hogy a közzétett termékfotók megfelelnek-e a valóságnak, és a kiszállítás időben megtörténik-e. A korábbi tapasztalatok szerint előfordult, hogy a megrendelt parfüm nem érkezett meg a webáruház által megadott időpontban, és a honlapokon közzétett előzetes tájékoztatások vonatkozásában is sok hiányosságot tárt fel a hatóság.
A fogyasztóvédelem tanácsai a következők: ahogy mindig, nőnapi ajándékvásárláskor is érdemes elkerülni azokat a webáruházakat, applikációkat, amelyeken nem találhatók információk az eladó elérhetőségeiről és fizikai címéről, helyettük csak mobiltelefonszám, privát e-mail-cím, kapcsolati űrlap szerepel. 
Mind a hagyományos, mind az online kereskedelemben a vételárat és a szolgáltatás díját tisztán olvashatóan, forintban, bruttó összegben kell feltüntetni. 
 

– Óvakodjunk az olyan boltoktól is, ahol az ajándékok eladási ára nincs, vagy nem egyértelműen van feltüntetve. Vágott virágok és virágcsokrok vásárlása esetén érdemes odafigyelni arra, hogy a webáruház alapértelmezettként hány szál virágot, vagy mekkora méretű csokrot ajánl fel. Ugyanis előfordulhat, hogy az elérhető legdrágábbat kínálják fel elsőként megvásárlásra 

– hívta fel a figyelmet a korábbi ellen­őrzési tapasztalatai alapján a hatóság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!