Nem éri meg kiadni

2023.03.27. 07:00

Kevés turista, magas kamat: egyre romlik az üzlet

A fővárosban kezd magához térni a pandémia után a rövid távú lakáskiadások piaca is, ám a pécsi turistaínségben kevesebb és kihasználatlanabb ingatlant találunk, mint a világválságot megelőzően. Ráadásul a magas banki kamatok sem ennek az üzletnek kedveznek.

Sz. Zs.

Fotó: Karnok Csaba

Ha röviden akarjuk összefoglalni, ma már nem olyan bomba üzlet az airbnb-zés, vagyis a rövid távú, turisztikai célú lakáskiadás, mint pár évvel ezelőtt. A külföldi vendégek legkedveltebb célpontjai (Budapest, Balaton, gyógyfürdőhelyek) lassan visszaszerzik a Covid előtti pozíciójukat, Pécs vonzereje viszont láthatólag egyre csökken.

Pécs lecsúszóban: fogynak a külföldiek 

Miközben a KSH idevágó adatai szerint városunk 2008-ban még a 20. pozíciót foglalta el a külföldi turisták top 30-as listáján, 2020-ra 8 hellyel hátrább csúszott – sokat mond, hogy már Miskolc, Nyíregyháza, Komárom és Pápa is megelőzi a sorban.  

Az okok összetettek, országosan a legnagyobb pofont a Covid miatti kétesztendőnyi súlyos turisztikai korlátozások, illetve a jövőbeni hasonlóktól való félelem adta a szektornak. Amit tetézett, hogy az utóbbi esztendőkben egy sor adminisztratív nehezítést (kezdve a bejelentésektől a kötelező minősítésen át a vendégek napi szintű könyveléséig a turisztikai információs /NTAK/-rendszerbe) is kaptak a magánkiadók; rossz nyelvek szerint a korábbi sikerüket megszenvedő szállodaipar sikeres lobbijának köszönhetően – éppen, mint a közösségi autómegosztók és a taxisok vetélkedésében. 

A banki kamatok ma többet fialnak 

A legfrissebb pedig, hogy a banki (közte a betéti) kamatok drasztikus emelkedése a várható hozamokat is átértékelte. Miközben ugyanis egy átlagos, másfél szobás, 30 milliós lakás kiadásából Pécsett 12 havi átlagban ideális esetben is havi 200-250 ezer, azaz éves szinten maximum 3 milliót lehet kihozni, ha ugyanezt a lakást eladja valaki, és állampapírt vesz az árán, annak a 16  százalékos kamata 4,8 milliót fial. Munka (vendégek fogadása, takarítás, mosás, az elengedhetetlen rendszeres karbantartások stb.) és mindenfajta adminisztráció nélkül, ráadásul sokkal könnyebben mobilizálható tőkeként. A másik oldalról pedig a hitelkamatok drágulása fékezte be a korábban gyakran hitelből (is) finanszírozott üzleti célú lakásvásárlásokat.

Egyre divatosabb a vegyes kiadás 

A legnagyobb hazai szálláskereső portálon most március végén 205 pécsi magánszállás kelleti magát, elhelyezkedéstől és minőségtől függően 8 és 42 ezer, döntő többségében 15–20 ezer forint közötti, két főre vonatkozó napi árakon. E szám a tapasztalat szerint a nyárra 20–30 százalékkal megugrik; egyre többen adják bérbe ugyanis a tanévre fixen, 9 hónapra a lakást, és airnbn-znek csak a nyári turistafőszezonban vele. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában