Bama.hu videó

2023.03.08. 16:35

Megújult pályán indult útjára a Zselici Csühögő (videó)

Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen című kalotaszegi népdalt énekelte el Révész Máriusz az almamelléki kisvasút átadóján.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

Tavaly év elején írtunk róla, hogy egy időre megpihen a Zselici Csühögő, mivel az almamelléki kisvasút pályája az elmúlt évtizedek alatt erősen elavult.
 

– Az első ütemben az állomás épülete újult meg, majd tavaly elkezdődött a pálya korszerűsítése, felújítása, amelyre a magyar kormánytól 340 millió forint támogatás kaptunk, ehhez 70 millió forint önrészt biztosított a Mecsekerdő Zrt.

 – említette lapunknak a szerdai ünnepélyes átadó előtt Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója.
A 122 éves almamelléki kisvasúton teljesen felújították a vasúti pályát, új kültéri, fedett váróteremet hoztak létre, és a vasútállomás épületében a kiállító teret is újragondolták.

– Lehet itt majd bogarászni, csemegézni – mondta a szentlászlói vasúttörténeti kiállítótér tulajdonosa feleségének, mikor megnézték az új almamelléki kiállítóteret. A terem közepén egy nagy terepasztal áll, amely révén betekintést nyerhetünk a 122 éve működő, pezsgő életű Biedermann uradalomba, illetve számos érdekességet tudhatunk meg a családról.


Az ünnepélyes átadón Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a Mecsekerdő Zrt. mindig jól használja fel az elnyert forrásokat, ez a mostani beruházáson is látszik. Az államtitkár hozzátette, hogy idén a Zselic csodálatos területét népszerűsítik, illetve kiemelte, hogy az induló kerékpáros vándortábor is a Zselic gyönyörű dombjai között halad majd. 
Az államtitkár beszédének végére egy különlegességet is tartogatott, megénekeltette a közönséget. Mivel először csak kevesen kapcsolódtak be a közös éneklésbe, így másodszor is rákezdett az Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen című kalotaszegi népdalba, amit akkora már többen mosolyogva énekeltek.
Nagy Csaba a terület kormánypárti országgyűlési képviselője megemlítette, több olyan turisztikai beruházást terveznek a térségben, amely még vonzóbbá teheti Baranyát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában