Csempézzünk olcsóbban

2023.03.18. 17:16

Nagyibútor újrafestve - olcsó és jó megoldás lehet

A technológiai fejlődésnek hála, ma már a csempézés is megúszható burkolómester-vadászat, bontás, csempe-, ragasztóanyag- és fugázóvásárlás nélkül.

Fotó: Pesti Tamás

Mi több: a megunt csempézett falfelületen sokkal kevesebb pénzből egyedi felület hozható létre – akár egyedül is, „csináld magad” módjára.

A csempe-, bútor- és lakásfelújítást ideje újragondolni! A hagyományos burkolásnál, festésnél sokkal egyszerűbb, gyorsabb, no meg olcsóbb módszer is létezik. 

Régi csempe újragondolva 

Egy nappali felújításának a költsége a fürdőszobáéhoz képest eltörpül. Csempét, járólapot ötezer forint/négyzetméter alatti áron szinte nem lehet kapni, a mutatósabb daraboké a csillagos égig ér. És akkor még hol van a burkolómester munkadíja, a ragasztó, a fugázóanyag, a speciális eszközök ára?! No meg a régi csempe leverésével járó kellemetlen zaj és por… 

A bátor és ügyes kezű urak nem ódzkodnak saját maguk felújítani, főleg, ha mindez egyszerűbben, olcsóbban és látványos eredménnyel is kivitelezhető. Egyre elterjedtebb az az eljárás, amikor a divatjamúlt, de jó állapotú burkolatra speciális festékrétegek kerülnek. 

Lényege, hogy a festéshez használatos eszközökkel felviszik a kívánt felületre az alapozóból, tetszőlegesen kiválasztott, színezett fedőfestékből, víz- és kopásálló lakkrétegből és fényesítőből álló festékrendszert, és néhány óra alatt vadonatúj és különleges felülettel dobják fel otthonuk bármelyik helyiségét. Még álfugát is kialakíthatnak az új felületen. Így akár 3 vödörnyi anyaggal meg is oldódik a fürdőszobai renoválás. 

– Ez a festékrendszer bárhol használható: vizesblokknál, konyhában, nappaliban, folyosón, irodában, étteremben, szállodában, a helyiség határozza meg, mely rétegekre lesz szükség. A felület is mindegy: mehet fára, csempére, műanyagra, laminált parkettára, üvegre, sőt még betonra, kőre, márványra is – magyarázza Winkert Roland, a Burkolólap 2000 Kft. üzletvezetője. 

Egyedi felületdekorálás 

Éppen a sokoldalú felhasználása miatt lehet a lakás éke egy olyan falfelület, amit nem a szokványos tapétamegoldással simítottunk fel a falra, hanem ugyanezzel a módszerrel. Az örökös újítók, a dizájn­vénával megáldottak bármilyen kreatív falfelületet kialakíthatnak bárhol a lakásban. Az akár dombornyomott, mintás, színes dekorfelület egyediségét a tapéta biztosan nem éri utol. 

Nagyibútor újrafestve 

Ha már úgyis divat a nagyi sublótjába új életet lehelni, itt van egy jó tipp! Ez a korszerű módszer – akár zöldmegoldásként – bútorfelújításra és -ápolásra is alkalmas. Az alapozást követően az ütött-kopott bútor felújítás után egyszínű vagy mintázott is lehet, ennek megfelelően válasszunk festéket. Erre igény szerint jöhet a lakk. Egy kis kreativitással senki nem fog ráismerni a nagymama fakózöld, de stabil konyhaszekrényére, vagy tálalójára. Ráadásul pár ezer forintból meg is van a renoválás. Ha ezt összevetjük a mai konyhabútorok árával, látványos a különbség. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában