Tizenhat kutató tart előadást

2023.04.25. 16:27

„Erzsébet királyné és a magyarok" címmel rendeznek kétnapos konferenciát Pécsen

bama.hu (forrás: pte)

A kép illusztráció

Fotó: Matej Kastelic

A PTE Centenáriumi programsorozata részeként Bölcsészet és Társadalomtudományi Kar és az Egyetemi Levéltár szervezésében megrendezésre kerülő Erzsébet királyné és a magyarok című konferencia az 1921. évi XXV. törvénycikk értelmében Pécsett letelepített pozsonyi egyetem névadójának állít emléket. Az 1912-ben alapított pozsonyi egyetem – Ferenc József engedélyével – vette fel Erzsébet királyné nevét. Az egyetem ünnepélyes felavatására 1916. november 19-én, Erzsébet napon került sor - olvasható az egyetem sajtóközleményében.

A két napos rendezvényen öt szekcióban 16 kutató tart előadást Erzsébet királynéhoz kapcsolódóan. Az előadók foglalkoznak a királyné családjával, az életét meghatározó jelentős eseményekkel, magyarországi tevékenységével, szerepeivel; a művészetekben (szobrászat, festészet, film) megjelenő Erzsébet-képpel, az Erzsébet-kultusz különböző formáival, valamint Erzsébet királyné és Pécs, illetve a királyné és a pozsonyi egyetem kapcsolatával. Az interdiszciplináris konferencia előadói között a történészeken kívül művészettörténészek, néprajztudós, irodalomtörténész, levéltáros és könyvtáros is szerepel.

 

A konferenciához kapcsolódóan, annak zárásaként kerül sor a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Osztályán az Erzsébet királyné, egyetemünk egykori névadója című kiállítás megnyitására.  

Helyszín: MTA PAB székház (7624 Pécs, Jurisics u. 44.)

Időpont: 2023. április 27–28. 

További információk:

A konferencia programja ide kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában