Volt, hogy eladta a saját állását

2023.04.02. 14:42

Megyeri Jánost kutatóként is mindig a gyakorlat érdekelte

Kutatóként mindig is az eredmények gyakorlatba történő átültetése vonzotta leginkább, vezetőként pedig a legmegfelelőbb munkatársak kiválasztásában látja a sikerek kulcsát Megyeri János (képünk bal oldalán). A Körber Hungária Kft. most nyugalomba vonult ügyvezetőjének a város gazdasági életének fejlesztésért végzett kiemelkedő munkásságát a 2022-es Angster József Díjjal ismerte el a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara.

Szűcs Zsolt

Forrás: PBKIK

Az 1957-ben a fővárosban született, de felesége révén erős pécsi kötődéssel, sőt, nagyapja jóvoltából baranyai felmenőkkel is bíró Megyeri János műegyetemi tanulmányait rögtön a jeles intézet kutatólaborjaiban kezdte forintra váltani. Ám ahogyan a díj kapcsán a kezdetekre visszaemlékszik, elméleti tudását a doktori címig ugyan tovább csiszolva már ekkor is az foglalkoztatta leginkább, hogy kutatási eredményeik hogyan kamatoztathatóak a gazdaságban, a hétköznapok gyakorlatában.

 
A sikeres üzlettel saját állását is eladta 

Így amikor a rendszerváltás éveiben a kutatómunka körülményei átmenetileg romlani kezdtek, ő az autóipar felé fordult. A Fordnál majd a Rábánál is folyamatosan csiszolt menedzseri erényei később a Salgglasnál már a vezérigazgatói székig emelték. E korszaka egyik érdekességeként villantja föl, hogy egyik munkahelyén olyan eredményesen vezényelte le a cég piaci értékesítését, hogy ezzel egyben saját állását is eladta – az új tulajdonos ugyanis rögtön mást nevezett ki az ő pozíciójába.

 
A dohányipar felé 2010-ben fordult az útja: az Essentra (Filtrona) Filter szigetszentmiklósi üzemét olyan sikeresen futtatta a csúcsra, hogy a rangos multinacionális nagyvállalat amerikai új üzemének talpra állítására is őt kérték föl. 
 

A Hauni stratégiáját váltotta a Körberére 

A Filtrona gépeinek jó részét szállító Hauni Hungária Gépgyártó Kft. 2016-ban már nemzetközi eredményeit és tapasztalatait is méltányolva, és éppen jelentős stratégiaváltási terveik helyi menedzselése érdekében kérte föl az elsősorban az alkatrészbeszerzésekért, a logisztikáért és a gépek összeszereléséért felelő ügyvezetői feladatra. Ahonnan aztán, bár ugyanabból az irodából, de már a cégcsoport egyik legnagyobb és legeredményesebb egysége, a Körber Hungária Kft. elbocsátó szép üzenetével vonult a közelmúltban nyugállományba. Közben ötleteivel, meglátásaival a kamara fejlesztéspolitikai bizottságának alelnökeként is segítve a baranyai vállalkozásokat. 


Köszöni a díjat, de csak a dolgát tette 

A menedzseri munka egyik kulcsát a társaság – így saját – munkatársainak körültekintő kiválasztásában látja. Ennek megfelelően bár e díjat is különös megtiszteltetésként értékeli, rögtön hozzáteszi, hogy az egy csapatmunka, és a társaság helyi közösségeket támogató szemléletének eredménye is – egyébként is meglepte kicsit, hiszen ő „csak tette a dolgát egész életében”. 
És teszi most is, igaz, frissnyugdíjasként újabb fordulattal sokkal inkább a család, hat unokája felé fordulva. És egy kicsit több időt szentelve kedvenc elfoglaltságának, a lovaglásnak, és fővárosi otthona mellett egyre több időt töltve a Vértesben épülő vidéki kis háza jóvoltából a természet közelében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában