Támad a sárgarozsda

2023.05.15. 20:00

A bogarak ellen is fokozottan védekeznek már a földeken

Minden szántóföldi növénynek jól jött az eső, csak a növényvédelmi munkálatoknak nem tett jót, melyre a meglehetősen változékony időjárás miatt most még nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a gazdálkodóknak.

Zs. K.

Változatos volt az eső mennyisége Baranyában. A három nap alatt volt ahol 20, máshol akár  70 mm is esett. S bár az áztató eső jól jött, meglehetősen szélsőséges volt az időjárás az elmúlt hetekben, amely más gondokat is okozott.

– Most van az árpánál, búzánál, és a repcénél a kalászolás és a szemkitelítődés időszaka. Az eső nagyon jól jött, egyedül a növényvédelmi munkákat hátráltatja, megakasztotta a permetezéseket, és a gyomirtásokat. Nagy a nyomás a megyében a bogarak miatt is, amely leginkább a búzában van jelen. Többször kell permetezni, többször kell beavatkozni, de az se mindegy, hogy mivel, ha ugyanis a gazdálkodó nem hosszabb hatástartalmú szerrel permetez, akkor előfordult, hogy 2-3 nap múlva megint betelepülnek a kártevők. Van olyan gazdálkodó, akinek már kétszer-háromszor is kellett a bogarak ellen védekeznie – mondta Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara baranyai elnöke. Éppen ezért mindenképpen azt javasolják, hogy hosszabb hatástartamú szerrel próbáljanak meg védekezni, hiszen a bogarak áttelepülnek a kevésbé védett táblákra. 

Ráadásul az idén nagyon sok búzatáblában a sárgarozsda is felütötte a fejét, és sajnos terjed a vármegyében, így -a gazdáknak védekezni kell ez ellen is. Utoljára Magyarországon 2014-ben volt sárgarozsda járvány, és a 2023-as tavaszi időjárás kísértetiesen hasonlít a 2014-ben tapasztaltra, így mostanra gyakorlatilag minden megyében lehet fertőzött növényeket találni. A gabonabetegség és a bogarak elleni védekezés költsége is magas, de elmarad a károkozás mértékétől, főleg, ha azt nézzük, hogy a sárgarozsda akár 60-80 % terméskiesést is okozhat. 

Befejeződtek a vetési munkálatok

A csapadékos napok és a hűvös tavaszi időjárás miatt idén lassabb ütemben zajlott a tavaszi vetés, de befejeződtek a munkálatok az egész vármegye területén, sőt ki is keltek a növények, de egyelőre a hűvös idő a napraforgó és a kukorica lassabb növekedését eredményezi. A kukorica is besárgult egy picit, hiszen melegigényes növény, és sokkal jobban szereti a 20 fok fölötti időjárást. Tavasszal kukoricával (szemes) több mint 56 ezer hektárnyi területen vetettek, ezen kívül napraforgóval több mint 21 ezer, szójával pedig csaknem 15 ezer hektárnyit.

Tavasszal összesen csaknem 105 ezer hektáron került földbe a mag, a fentieken kívül tavaszi árpa, magborsó, zab, burgonya, cukorrépa, siló és vetőmag kukorica, valamint egyéb tavaszi vetésű növények fejlődnek már a baranyai szántóföldeken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!