Tudástranszfer

2023.09.18. 15:00

Felmérték és bemutatják a PTE tudástérképét

A közelmúltban zárult az a 4 éves és több mint 280 millió forint összköltségvetésű projekt, amelynek fő célja volt, hogy magasabb szintre emelje a Pécsi Tudományegyetemen zajló tudástranszfer tevékenységet, ezzel hozzájárulva az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma kialakításához.

Bama.hu

Fotó: Maurizio Fabbroni

A Tudástranszfer tevékenységek fejlesztése a Pécsi Tudományegyetemen az Egyetemközpontú Innovációs Ökoszisztéma kialakítása érdekében című projekt keretében a PTE Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Főosztály szakmai vezetésével az alábbi főbb tevékenységek és eredmények valósultak meg - áll az egyetem közleményében.

A szakemberek felmérték, és az innovacio.pte.hu megújult webes felületen, kereshető formában elérhetővé tették a PTE „tudástérképét”, amely jelenleg több mint 200 magyar és angol nyelvű kutatás-fejlesztési és innovációs eredményt, technológiát, szolgáltatást kínál az egyetem gazdasági és tudományos partnerei számára. A megvalósított tevékenységek jó lehetőséget biztosítottak az egyetem-vállalat innovációs együttműködések és tudástranszfer erősítésére. A projekt segítségével növelték a vállalatokkal közös fejlesztések, K+F szerződések számát, amely meghaladta a 110-et. Tovább növelték a PTE szellemi termék portfólióját, és a projekt keretében 12 hazai és 10 nemzetközi új iparjogvédelmi bejelentést nyújtott be az egyetem. Elérték, hogy a kutatási eredmények egy része az egyetem falain kívül hasznosuljon: a projekt során 11 db szellemi alkotást vittek a piacra. A kutatók innovációs teljesítményének növelése érdekében a projekt során 34 egyetemi fejlesztést támogattak a Proof of Concept alap segítségével, összesen 180 millió Ft keretösszeggel.

A projekt keretében létrehozták a H2020 Információ Pontot, amely a kutatók számára nyújt segítséget, támogatást nemzetközi pályázati projektek elnyerésében. Ennek eredménye, hogy a projekt során közel 40-re nőtt az egyetem részvételével benyújtott projektek száma.

Kiemelt szerepet szántak a hallgatói innovációk támogatásának, ezért a projekt során több mint 1000 hallgatót vontak be innovációs és start-up programokba, versenyekbe, tréningekbe.

A megkezdett tevékenységeket, sikeres együttműködéseket a projekt lezárását követően is folytatják, bízva abban, hogy a PTE innovációs ökoszisztémában betöltött szerepe fenntartható, sőt, tovább erősíthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában