2025.02.01. 14:00
Mentes termékeket venne, ami minőségi és ráadásul helyi is? Itt a tuti lista!
Világszerte, hazánkban és Baranyában is egyre nagyobb az igény a mentes élelmiszerekre. Összeállításunk első részében annak jártunk utána, hogy milyen kifejezetten helyben készült, baranyai mentes termékeket vásárolhatnak az egészség- és környezettudatos vásárlók.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint világszerte, így hazánkban is egyre több ember szenved gluténérzékenységtől, tejfehérje-allergiától, tejcukor-érzékenységtől (laktózintoleranciától) és cukorbetegségtől. Kiemelten fontos, hogy a táplálkozási allergiától szenvedők tudják tartani a megfelelő diétát, amihez segítséget nyújtanak számukra a különböző mentes termékek – hívták fel a figyelmet.

A NAK egyúttal hangsúlyozta: ezen termékek előállítása magas szintű szakértelmet kíván, hiszen a vonatkozó jogszabályok, előírások és szabványok, a speciális gyártási technológia mellett a táplálkozástudomány fejlődését is folyamatosan nyomon kell követni a biztonságos és hatékony termék-előállítás érdekében, az élelmiszer-összetevők kiválasztásában.
Mint emlékeztettek, a kamaránál 2024 tavaszán alakult meg a Mentes termékek munkacsoportja, amelynek célja az előállítók szakmai támogatása, valamint érdekeik képviselete a termékkörök szabályozási környezetének alakítása során. A mentes termékek piaca folyamatosan nő, és az élelmiszeriparban részt vevő vállalatoknak fel kell készülniük ennek a növekvő igénynek a kielégítésére.
Ugyanakkor ezen a piacon is egyre fokozottabb a verseny a fogyasztókért, akik egyre magasabb minőséget és változatosabb termékskálát várnak el. A munkacsoportban a gyártók, a kereskedők, a kutatók és a szakértők megosztják egymással a termék- és a gyártás-technológiai fejlesztési eredményeket, valamint segítik egymást a felmerülő nehézségek kezelésében. A csoport elősegíti a szakmai együttműködést és a tudásmegosztást az iparágban tevékenykedő vállalkozások között – közölték.
Minőségi mentes termékek Baranyából? Mutatjuk!
A fentiek nyomán arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon milyen kifejezetten Baranyában, lehetőleg kistermelők által előállított mentes termékeket tudnak megvásárolni az egészség- és környezettudatos vásárlók. Mindebben a NAK vármegyei szervezete volt segítségünkre, akik az alábbi termékeket ajánlják a helyi fogyasztóknak.
- A cukor-, édesítő- és tartósítószer, valamint ízfokozó, illetve mesterséges adalékanyag mentes opciók közül a kamara a Finomságok a polcról szörpjeit, lekvárjait, aszalt áruit, továbbá fermentált ecet termékeit, valamint a Mislenyi Ízműhely lekvárjait, aszalt termékeit szószait, és pástétomjait ajánlja, ahogy a Fritz Farm lekvárjait, és a Horváth Manufaktúra által készített lekvárokat és szószokat is a tudatos fogyasztók figyelmébe ajánlják.
- Találni listájukban tartósítószer- és ízfokozó, valamint adalékanyag mentes csili-termékeket is, amelyeket Pécsili és a Templomkerti chili kínálja a vásárlóknak.
- Baranyában ebben a műfajban éllovas a Naturi, amely fermentált termékeket aszalványokat, kekszeket, süteményeket és krékereket állít elő. A kamara arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a termékek teljesen glutén-, tej-, tojás-, laktóz-, cukor- és tartósítószer-mentesek, előállításukhoz mesterséges adalékanyagokat sem használ a Naturi, amely összes termékét hőkezelés nélkül, nyers vegán módon készíti el.
- Igazi különlegességet jelentenek az ízfokozó-, mesterséges adalékanyag-, tejtermék-mentes, vegán vad kovászos termékek, amelyeket Antal Ilona, a Kovászálom, az Orma, a Morzsa és Élet pék bisztró kínálatában találhatnak meg a tudatos vásárlók.
Szerencsére a listának ezzel nincs vége, ugyanis ízfokozó-, mesterséges adalékanyag-mentes, hagyományos hosszú érlelésű füstölt főtt hús és hentesáru készül Baranyában. Akik kifejezetten ilyen termékeket keresnek, azoknak érdekes utána nézni Keszeg Tibor, a Háztáji Hús és Hentesáru, valamint a Fekedi stifolder termékeinek is.